Úvod Zdravie a rodina Sezóna medvedieho cesnaku začína. Prečo má magické účinky na vaše zdravie?

Sezóna medvedieho cesnaku začína. Prečo má magické účinky na vaše zdravie?

1065
0
ZDIEĽAŤ

Málokoho prekvapí, že názov medvedí cesnak skutočne pochádza z pozorovania medveďov našimi predkami, ktorí zistili, že práve túto rastlinku so zelenými listami a jemnými bielymi kvetmi, vyhľadávajú medvede po dlhom zimnom spánku, aby detoxikovali a posilnili svoj organizmus.

Z cesnaku sa zbierajú listy od skorej jari, a teda odteraz, až do obdobia keď nezakvitne a neuschne. Potom už ho uvidíte znova až o rok. Nájdete ho na veľkých plochách vo vlhkých lesoch či pri potokoch kde doslova vytvára súvislé zelené koberce. Pokiaľ sa teraz vyberiete na vychádzku do lesa, určite naň pri ceste natrafíte.

Pozor!!! Predtým ako sa vyberiete cesnak zberať, prezrite si obrázky ako cesnak vyzerá, je totiž možná zámena s jedovatou konvalinkou.

Od konvalinky ho ľahko odlíšite podľa vône. Keď odtrhnete listy cesnaku zistíte, že jeho vôňa je veľmi podobná bežne známemu hlavičkovému druhu cesnaku a veľmi podobne aj chutí. Listy môžete umyť a priamo konzumovať ako prílohu k jedlám alebo ak oblohu na maslový chlieb či ich rôzne nakladať do nálevov a inak spracovávať.

Účinky medvedieho cesnaku na ľudský organizmus sú rovnako ako u bežného cesnaku priam magické.  Aké sú to?

  1. Čistiace a detoxikačné účinky

Medvedí cesnak má skvelé čistiace a detoxikačné účinky na ľudský organizmus. Nielenže vám prečistí celý tráviaci systém, ale do poriadku dá aj krv. Pomáha k zlepšeniu prietoku krvi v tele a pomáha pri prevencii kŕčových žíl.

  1. Odstraňuje žalúdočné problémy

Užívanie medvedieho cesnaku pomáha pri zápche, nadúvaní, ale aj pri hnačkách. Váš tráviaci systém bude pri pravidelnom užívaní cesnaku rozhodne v poriadku.

  1. Pomáha znižovať vysoký krvný tlak

Ak trpíte vysokým krvným tlakom, je vhodné pridať medvedí cesnak do svojho jedálnička. Pri dlhodobejšom užívaní vám krvný tlak zreguluje na optimum.

  1. Pomáha pri infekčných ochoreniach

Konzumovanie medvedieho cesnaku prispieva k ničeniu choroboplodných zárodkov v tele, a preto je vhodné si ho zadovážiť najmä pri infekčných ochoreniach, a teda pri rôznych virózach či zápaloch horných dýchacích ciest.

  1. Posilňuje imunitný systém organizmu

Konzumovanie medvedieho cesnaku má blahodarný účinok na imunitný systém človeka a to najmä na jar, keď sa menia teplotné podmienky a človek je náchylnejší na rôzne ochorenia.

  1. Odstraňuje bolesti hlavy

Ak trpíte častými migrénami, medvedí cesnak predstavuje jednu z účinných prevencií pred vznikom bolesti hlavy.

  1. Má antibakteriálne, antiseptické a antibiotické účinky

Medvedí cesnak predstavuje prírodné antibiotikum, ktoré dokáže zabíjať aj kmene baktérií, a preto je ideálnym prostriedkom pri liečbe. V alternatívnej medicíne sa používa ako jedno z najúčinnejších antibiotík.

Ako ho uskladniť?

Keďže má medvedí cesnak toľko blahodarných účinkov, bolo by škoda si ho neuskladniť na horšie časy. Ako teda na to?

Uskladňovanie medvedieho cesnaku ponúka rôzne možnosti.

  1. Alkoholový nálev

Umyté a pokrájané listy zalejte alkoholom a necháme 2 týždne stáť. Po 2 týždňoch nálev scedíme. Môžeme ho používať na pitie alebo potieranie počas celého roka.

  1. Zamrazenie

Listy medvedieho cesnaku strácajú sušením svoju účinnosť a preto ak ich chcete uchovať ako čerstvé, je vhodné ich radšej zamraziť a postupne ich z mrazničky vyťahovať a užívať.

  1. Vyrobte pesto

Skvelým spôsobom uskladnenia medvedieho cesnaku je výroba pesta. Najzákladnejšou formou pesta je zmixovanie listov medvedieho cesnaku, soli a oleja. Pesto potom uskladníme na tmavom chladnom mieste a konzumujeme počas celého roka.

Sezóna medvedieho cesnaku už odštartovala, a preto si ho pri najbližšej prechádzke v lese môžete natrhať na podporu vášho zdravia nielen pre seba, ale aj pre svojich blízkych.