Úvod Zaujímavosti Vyberáme pieskovisko: Aké sa hodí k vám do záhrady?

Vyberáme pieskovisko: Aké sa hodí k vám do záhrady?

634
0
ZDIEĽAŤ

Mať doma vlastné pieskovisko je naozaj skvelé. Nielen, že je zdrojom zábavy pre deti, ponúka aj oddych pre dospelých. Ktoré kritériá by ste mali brať pri jeho výbere do úvahy a z akých typov si môžete vyberať?

Deti sú vďaka stavaniu hradov a „pečeniu“ pieskových koláčikov zamestnané na celé hodiny a vy viete, že piesok vo vašom domácom pieskovisku je čistý a bezpečný. Pieskovisko nemusí zaberať veľký priestor, pokojne sa vojde aj na terasu alebo do rohu záhrady.

Aký typ bude pre vás ideálny?

Typov pieskovísk je neúrekom. Je len na vás, či si vyberiete do záhrady plastové pieskovisko, drevené, okrúhle, s krytom alebo bez. Alebo by vám vyhovovalo to v tvare korytnačky či pieskovisko mušľa?

Viac ako tvar je však dôležité jeho umiestnenie. Čiastočný tieň je tým pravým orechovým, časť pieskoviska bude na slnku a časť v tieni. Najlepším miestom môže byť to pod stromami, vždy však zohľadnite to, aby ste naň videli. Je vo vašej záhrade polotieň doslova utópiou? Zvoľte si pieskovisko so strieškou alebo slnečníkom.

A ako je to so samotnou údržbou pieskoviska? Ak sa nechcete takmer o nič starať, zvoľte si pieskovisko s krytom. Piesok je vďaka poklopu chránený pred dažďom a rôznymi nečistotami, rovnako tak pred zvieracími výkalmi. Ak si chcete zadovážiť nekryté pieskovisko, určite si naň kúpte aspoň plachtu.

Drevené alebo plastové pieskovisko?

Plastové pieskoviská sú lacnejšie, ľahko sa prenášajú a čistia, dokonca ich môžete využívať aj ako detské bazéniky. Na trhu nájdete mnohé motívy, farby i prevedenia, najobľúbenejšie sú však stále pieskoviská v tvare mušle alebo korytnačky.

Predtým, ako si finálne vyberiete pieskovisko, zvážte, koľko detí sa bude obvykle na piesku hrať. Či už si vyberiete fixný alebo prenosný typ pieskoviska, je na vás, v ponuke je veľa precízne spracovaných pieskovísk, ktoré môžu byť doplnené o poklop alebo aj lavičku.

Ak si zvolíte drevené pieskovisko, je takmer isté, že dokonale splynie s okolitým svetom záhrady a stane sa dokonale ladiacim prvkom. Drevené pieskoviská sú stabilné a odolné, po ich demontovaní ich pokojne môžete využiť ako kvetinový záhon.

Nepodceňujte piesok do pieskoviska

Piesok na hranie zoženiete v špecializovaných predajniach triedený a zabalený vo vreciach. Pre menšie plastové pieskovisko vám postačí 50 kg piesku, do väčších drevených budete potrebovať aj 300 kg.

Aký piesok do pieskoviska použiť? Veľmi vhodná je frakcia 0/4 – jemnejšia frakcia, z ktorej sa dajú stavať rôzne hrady i tvarovať koláče. Obsah pieskoviska by ste mali z hygienických dôvodov pravidelne meniť.

A ako dezinfikovať piesok do pieskoviska? Dezinfekciu by ste mali robiť dvakrát ročne – na začiatku sezóny a behom nej na zabezpečenie antibakteriálnej bezpečnosti. Piesok je potrebné preosiať od hrubých nečistôt, poliať ho rovnomerne roztokom na dezinfekciu pieskoviska, nechať pôsobiť približne pol hodinu, následne premiešať hrabľami a na záver urovnať.