Úvod Zdravie a rodina Dovolenka počas pandémie. Zostať doma alebo ísť k Jadranu?

Dovolenka počas pandémie. Zostať doma alebo ísť k Jadranu?

446
0
ZDIEĽAŤ

Toto je dilema, ktorou si prechádza väčšina Slovákov. Kým niektorí sa rozhodli zostať tento rok doma pri bazéne alebo u starých rodičov, nájdu sa aj takí, čo naštartujú auto a idú k moru. Cieľovou destináciou je najmä Chorvátsko, kde nie je situácia spojená s Covid 19 taká zlá, ako v iných krajinách.

Ako sa rozhodnete vy?

Či už ste sa rozhodli zostať na Slovensku alebo vyraziť k moru, pred cestou budete musieť skontrolovať niekoľko vecí. Prvou z nich je aktuálna situácia v danej krajine, ktorá sa neustále mení. Odporúčame pozrieť si aktuálne nariadenia slovenských úradov a to, či sa vaša destinácia neocitá na zozname nebezpečných krajín. Tento prehľad vám zabezpečí nielen bezpečnosť, ale aj prípravu na možné obmedzenia a opatrenia, ktoré by vás čakali po príchode domov. V prípade, že je po tejto stránke všetko v poriadku a rozhodnete sa ísť napríklad do Chorvátska, dobre si premyslite, akou trasou sa vydáte.

Konkrétne k Jadranu od nás vedie niekoľko ciest, no nie každá je pohodlná. Tí, ktorí chcú byť pri mori za 6 hodín, by mali ísť cez Rakúsko, kade sa dostanú pomerne rýchlo. Ak ale chcete pohodlie a šetrenie rozpočtu, ideálna bude trasa cez Maďarsko. Rovnako je dôležité stanoviť si aj presný deň a hodinu, kedy vyrazíte. Víkendy sú tou najhoršou možnosťou, pretože práve v tomto čase sa na cestu vydá väčšina dovolenkárov a cesty budú plnšie ako iné dni. Aj keď dlhé kolóny, na ktoré sme zvyknutí nehrozia, zvoľte si pohodlie a vyrazte napríklad v stredu.

Dôkladná príprava na cestu

Súčasťou celej prípravy je aj kontrola technického stavu auta a jeho výbavy a to hlavne vtedy, ak ste ju už dlhšie nerobili. Skontrolovať treba letné pneumatiky, ktoré musia byť v každom ohľade spôsobilé na dlhú cestu. Ich nevyhovujúci stav by vám mohol dovolenku poriadne skomplikovať, čo by vás stálo nielen čas a nervy, ale aj peniaze. Myslite na to dopredu a nenechajte nič na náhodu. V prípade, že by vaša aktuálna sada nemusela cestu zvládnuť, radšej ich vymeňte za nové.

Ide predsa o investíciu na niekoľko rokov a vy sa budete cítiť po ceste na dovolenku bezpečnejšie a istejšie. Ak si narýchlo nevie dať rady s výberom, pozrite si aktuálny test pneumatík. Nájdete tam pneumatiky testované odborníkmi, ktoré sú bezpečné, kvalitné a spoľahlivé. Pri výbere pomôže aj označenie pneumatík, kde výrobcovia udávajú dôležité parametre. Nemusíte kupovať tie najdrahšie gumy na trhu, ale zaobstarajte potrebnú kvalitu.