Úvod Zaujímavosti Viete, ako správne triediť odpad?

Viete, ako správne triediť odpad?

469
0
ZDIEĽAŤ

O tom, aký význam prináša triedenie odpadov, sa učia už deti v škôlkach. Napriek tomu však ani mnohí dospelí nedokážu odpad vhodne triediť. Prečo je triedenie tak dôležité a na čo si dávať pozor?

Či už ste jednotlivec, alebo máte veľkú rodinu, triedenie odpadu dáva vždy zmysel. Veľkou chybou Slovákov je pocit, že jeden nesprávne odhodený obal predsa nikomu neuškodí. Vezmite si však, že takýto nevhodný postoj raz za čas zaujme každý Slovák a problém so separovaním odpadu je na svete. Napriek neustálej osvete o tom, prečo je triedenie tak dôležité a ako odpad správne triediť, nedokážu mnohí pochopiť jeho skutočnému významu.

Vďaka triedeniu odpadov nielenže znižujeme množstvo odpadu na skládkach, ktorého množstvá každým dňom nekontrolovateľne narastajú. Naviac dávame starým produktom šancu stať sa opäť využitými na výrobu nových produktov, vďaka čomu pomáhame šetriť prírodné zdroje. Ak by sme sa na recyklovanie kompletne vykašlali, už o niekoľko desiatok rokov by sme sa doslova topili v odpadoch a niektoré prírodné zdroje by boli vyčerpané natoľko, že určité produkty by sa už nemohli vyrábať, respektíve, ich cena by bola príliš vysoká. Triedením odpadu tak nepomáhame zberným dvorom a smetiarom, v prvom rade pomáhame samým sebe a celej planéte Zem.

Poznajte základné farby kontajnerov

Určite viete, ako triediť odpad. Je to predsa tak jednoduché – stačí poznať niekoľko základných farieb kontajnerov! Samozrejme, je tu modrý, žltý a zelený kontajner. Tieto základné farby označujú kontajnery na papier, plast a sklo, teda najčastejšie separované materiály. No potom sú tu aj ďalšie dve farby, ktoré sa oplatí poznať. Prvou je červená, ktorá označuje kontajner na kov. Na označenie kontajnera určeného na nápojové kartóny zas slúži oranžová farba.

Tak čo, poznáte tieto základné farby? Využívajte ich naplno, odhadzujte odpad do správnych kontajnerov a prispejte k dlhodobej udržateľnosti zdrojov. Je to skutočne dôležité!