Úvod Rodina Sex s obrezaným mužom je lepší – pravda alebo mýtus?

Sex s obrezaným mužom je lepší – pravda alebo mýtus?

3176
0
ZDIEĽAŤ

Pri vyslovení termínu obriezka sa stretávame s množstvom názorov. Mnohé z nich sú už dnes vyvrátenými mýtmi, iné zas na svoje vyvrátenie ešte stále čakajú. Jednou z informácií, ktorá sa traduje, je i lepší sex s mužom, ktorý obriezku podstúpil. Dnes sme si pre vás pripravili článok, v ktorom sa pozrieme na pravdivosť tohto tvrdenia. Možno vás naše výsledky prekvapia. 

Čo je to vlastne obriezka? 

Mužská obriezka sa v dnešnej dobe zaraďuje medzi malé chirurgické zákroky. Pri obriezke dochádza k odstráneniu predkožky, ktorá za bežných okolností prekrýva žaluď. Obriezka prebieha pod dohľadom skúseného lekára a dnes je vykonávaná z rôznych dôvodov (náboženských, hygienických i zdravotných). Priebeh obriezky sa výrazne nelíši od iných chirurgických zákrokov. 

Ovplyvní obriezka veľkosť penisu? 

Muž s obriezkou

V prvom rade je potrebné podotknúť, že počas obriezky sa odstraňuje len predkožka. Nemá vplyv na ďalšie tkanivá penisu. Penis po obriezke sa môže zdať menej objemný v stave ochabnutia, celkovo to však nehrá žiadnu rolu v jeho veľkosti počas erekcie.

Muž bez obriezky 

Veľkosť penisu je daná prietokom krvi do tkanív a dôležitú úlohu tu hrajú i gény. Počas erekcie sa predkožka takmer úplne stiahne, takže jej samotné odstránenie vplyv na veľkosť nemá. 

Ovplyvní obriezka hygienu penisu? 

Muž s obriezkou

Po obriezke nie je potrebná žiadna špeciálna hygiena penisu. K dostatočnému vyčisteniu dochádza už počas každodenného sprchovania. Muži s obriezkou sú menej zasiahnutí mykózou penisu. 

Muž bez obriezky 

Predkožka vyžaduje pravidelné a mimoriadne dôkladné čistenie. V opačnom prípade sa v týchto miestach hromadí maz i odumreté kožné bunky. Pri ich neodstránení vzniká nepríjemný zápach penisu a neskôr môže dôjsť aj k vytvoreniu zápalu, ktorý zabráni predkožke úplne sa stiahnuť. 

Ovplyvňuje obriezka citlivosť pri sexe? 

Muž s obriezkou

Vedecké zdroje sú v tomto smere nesúrodé. Tvrdenia, že obriezka zhoršuje orgazmus u mužov, už boli hneď niekoľkokrát vyvrátené. 

Muž bez obriezky

V tomto ohľade nemajú jasno ani samotné vedecké štúdie. Výskum z roku 2016 sa odvoláva na to, že počas sexu je predkožka tou časťou, ktorá je najcitlivejšia na dotyk. Na druhej strane však štúdia sama podotýka, že potešenie mužov sa líši nezávisle na obriezke.  

Ovplyvňuje obriezka produkciu spermií alebo plodnosť muža? 

Muž s obriezkou

Pri nedostatočnej hygiene dochádza k hromadeniu odumretých buniek a mazu, ktoré sú neskôr zodpovedné za zápal. Obriezka eliminuje akékoľvek riziko vzniku zápalov, fimózy i balanitídy.  Zápaly predkožky môžu po čase prerásť do závažnejších zdravotných problémov. Neexistujú žiadne dôkazy, že by obriezka mala akýkoľvek vplyv na plodnosť.  

Muž bez obriezky

Produkcia spermií sa odohráva v semenníkoch, nie je závislá na penise. V otázke plodnosti je oveľa dôležitejším faktorom celkový životný štýl a strava, ktorá má obrovský vplyv na tvorbu spermií. Plodnosť môžu však ovplyvniť i zdravotné problémy, ktoré zahŕňajú zápalové procesy v organizme muža. Zdravotné problémy (cukrovka) či nesprávne stravovanie môžu viesť ku vzniku kandidózy, ktorá sa prejavuje vznikom bieleho povlaku na žaludi. Kandidóza je plesňové ochorenie, ktoré predstavuje aktivitu kvasiniek na penise. Okrem povlaku je charakteristickým príznakom i svrbenie a pálenie. 

Ovplyvňuje obriezka náchylnosť na infekcie? 

Muž s obriezkou

U mužov s obriezkou je menšia pravdepodobnosť prenosu pohlavných chorôb. Príkladom je napríklad vírus HIV, u ktorého je o 50-60% menšia pravdepodobnosť, že nakazí obrezaného muža. Štúdia Glob Health Sci Pract sa však zaoberala len možnosťou prenosu zo ženy na muža. Rovnako je u obrezaných mužov menšia pravdepodobnosť nákazy genitálnym herpesom pri nechránenom pohlavnom styku. 

Muž bez obriezky 

Dnešné výskumy sa zaoberali predovšetkým zvýšeným rizikom infekcie močových ciest u mužov bez obriezky, a to najmä v prvom roku ich života. Zároveň môže dôjsť aj k zúženiu predkožky, ktorá zabraňuje jej úplné stiahnutie (fimóza), alebo k zápalu žaluďa (balanitída). Týmto problémom je možné zabrániť pravidelnou a dostatočnou hygienou. 

Ovplyvňuje obriezka riziko rakoviny penisu? 

Muž s obriezkou

V prípade obrezaného penisu je možné dodržiavať správnu hygienu oveľa efektívnejšie a jednoduchšie. Práve z tohto dôvodu sú menej ohrození prepuknutím rakoviny penisu. Zároveň sú menej ohrozené i ich partnerky. Hoci v tomto smere výskumy stále pokračujú, už dnes sú hypotézy podporené dôkazmi, že partnerky mužov s obriezkou sú menej často ohrozené rakovinou krčka maternice i pri nechránenom sexe. Obriezka má aj riziká, tie však najčastejšie súvisia s neodborne vykonaným zákrokom.   

Muž bez obriezky 

U mužov bez obriezky je vo všeobecnosti vyššie riziko vzniku rakoviny penisu. Je to z toho dôvodu, že sú náchylnejší na vznik zápalov, ktoré sa považujú za rizikové faktory iniciujúce vznik rakovinového bujnenia.