Úvod Zdravie a rodina Čo je to HPV vírus a čo spôsobuje?

Čo je to HPV vírus a čo spôsobuje?

711
0
ZDIEĽAŤ
Čo je to HPV vírus a čo spôsobuje?

Human papillomavirus (skratka HPV) sa prenáša najmä pohlavným stykom a počas svojho života sa s ním opakovane stretne až 80 % sexuálne aktívnej populácie. Týka sa to rovnako žien, ako aj mužov. Existuje vyše 150 typov HPV vírusov. Väčšina z nich patrí do skupiny nízkorizikových. V prípade približne 20 % infikovaných môže nákaza onkogénnymi typmi HPV prepuknúť do zdravie ohrozujúceho alebo smrteľného ochorenia.

S infekciou HPV sa do svojej päťdesiatky stretne až osem z desiatich žien. Rôzne typy HPV sú pôvodcom viacerých vážnych ochorení, akým je aj rakovina krčka maternice.

Rakovina krčka maternice je v prvom štádiu trvale vyliečiteľná až v 94 % prípadoch. Varovné však je, že práve na tento druh rakoviny u nás ročne ochorie približne 600 žien, a z nich až 200 zomrie.

Našťastie dnes už tento zákerný vírus vie odhaliť cytológia a je možné sa dať proti nemu aj očkovať, ideálne okolo jedenástich rokov veku dievčaťa. V tomto veku je vakcinácia hradená poisťovňou. Pokiaľ sa rozhodnete zaočkovať vo vyššom veku, je nutné si ju hradiť už v plnej výške.

Očkovanie po konizácii

Gynekológovia, pôrodníci a ďalšie odborné spoločnosti dokonca vakcínu odporúčajú aj po absolvovaní konizácie, teda odstránení infikovanej časti alebo celého krčka maternice. Vakcína ich totiž chráni proti ďalším typom HPV a znižuje alebo zmierňuje riziko recidívy ochorenia.

Ako HPV predísť?

Okrem očkovania sú dôležité pravidelné preventívne prehliadky u gynekológa bez ohľadu na to, či máme 20 alebo 50 rokov. Ďalším dôležitým atribútom je imunita. Ako bolo spomenuté vyššie, až 80 % sexuálne aktívnych jedincov sa v priebehu svojho života s ochorením stretne, pričom len u malého percenta z nich sa vlastný imunitný systém nevie s vírusmi vysporiadať. Budovanie imunity je možné samozrejme rôznym spôsobom. Okrem zdravého životného štýlu a dostatku pohybu, aj pomocou podporných výživových doplnkov. Veľký vplyv na celkový priebeh a boj s vírusmi má aj fajčenie. Za šírením HPV stojí aj časté striedanie sexuálnych partnerov.

Liečba HPV

Infekcia HPV sa liečiť nedá. Liečiť možno len prejavy ochorenia. Postup vždy určí ošetrujúci lekár, gynekológ.

HPV a tehotenstvo

Infekcia vírusom HPV neovplyvňuje plodnosť a nie je známe ani to, že by mala akýkoľvek vplyv na priebeh tehotenstva. Preto, ak je žena tehotná a zistí sa u nej vírus HPV, nie je dôvod na žiadne zmeny. Tehotenstvo normálne pokračuje ďalej. Tehotné ženy sa nevyšetrujú na prítomnosť HPV. Až po šestonedelí sa vykoná cytológia. U žien, ktoré ešte pred tehotenstvom opakovane podstúpili odstraňovanie tkaniva z krčka maternice, je vyššie riziko predčasného pôrodu. Tehotenstvo však nezhoršuje zmeny na krčku maternice, a to ani v predrakovinovom štádiu, a u väčšiny žien sa výsledky po pôrode upravia.