Úvod Zaujímavosti Praktická príručka, ako vybrať teplomer pre deti, dospelých či na cestovanie

Praktická príručka, ako vybrať teplomer pre deti, dospelých či na cestovanie

264
0
ZDIEĽAŤ
Praktická príručka, ako vybrať teplomer pre deti, dospelých či na cestovanie

Patrí k nevyhnutným potrebám v každej domácnosti. Snáď neexistuje človek, ktorý by aspoň raz v živote nepoužil teplomer. Kým pred niekoľkými rokmi klasický ortuťový teplomer nechýbal v žiadnej domácej lekárničke, dnes už je situácia iná. Trh ponúka množstvo teplomerov rôznych značiek a typov, zaručujúcich rýchle a hlavne presné meranie. Je tomu ale naozaj tak ? Ako si vybrať kvalitný teplomer, ktorý skutočne splní svoj účel? Práve to vám prezradím v nasledujúcich riadkoch.

1. Typ teplomera a presnosť merania

Sklenený teplomer – aj napriek tomu, že v roku 2009 vydala Európska únia zákaz predaja teplomerov s ortuťou, sklenené teplomery neupadli do zabudnutia. Ortuť nahradili iné netoxické kvapaliny, ktoré rovnako splnia svoj účel. Samotné meranie trvá síce dlhšie, v priemere 6 -8 minút, avšak výsledná hodnota je v porovnaní s digitálnymi teplomermi podstatne presnejšia.Praktická príručka, ako vybrať teplomer pre deti, dospelých či na cestovanieDigitálny teplomer – jeho používanie je bezpečnejšie a zároveň komfortnejšie. Takmer všetky modely disponujú prehľadným displejom a zvukovou signalizáciou, ktorá informuje o dosiahnutí výslednej hodnoty. Na druhej strane ale treba zdôrazniť, že nameraná teplota nemusí byť úplne presná. Obzvlášť, ak sa vybíja batéria.

Infračervený teplomer – zaraďuje sa k tým najpokročilejším. Na výber máte z dvoch variant: bezdotykových a dotykových. Čo sa týka rýchlosti merania, v oboch prípadoch sa dozviete výslednú teplotu veľmi rýchlo, najneskôr do 3 sekúnd. Rovnako si zaslúži pochvalu aj vysoká presnosť merania a využiteľnosť. Vybrané modely hravo zvládnu odmerať teplotu nielen deťom a dospelým, ale i potravinám či nápojom.

2. Využitie

V domácnosti s deťmi je prvoradá bezpečnosť. Z tohto hľadiska predstavuje najlepšiu voľbu digitálny teplomer s ohybnou špičkou alebo infračervený bezdotykový teplomer. Na cesty sa zas výborne hodí prúžkový teplomer. Nedá sa použiť viackrát a nameraná teplota nie je najpresnejšia, no v prípade núdze rozhodne stačí. V rodinách s dospelými členmi bez problémov splní svoj účel aj klasický sklenený teplomer. Pri manipulácii s ním treba byť trošku opatrnejší. Striasanie si taktiež vyžaduje dávku trpezlivosti, no vzhľadom na pomer cena a výkon bude veľmi dobrou voľbou.

3. Spôsob napájania

Zatiaľ, čo v prípade sklenených teplomeroch nemusíte riešiť dobíjanie a výmenu batérie, pri digitálnych či infračervených teplomeroch vás táto povinnosť neminie. Drahšie, infračervené modely spravidla disponujú zabudovaným akumulátorom, ktorý je potrebné pravidelne dobíjať, v závislosti od jeho kapacity. Pozor si však treba dať hlavne pri digitálnych teplomeroch. Obzvlášť niektoré cenovo dostupné modely disponujú zabudovanou batériou, ktorá sa nedá vymeniť. Po vybití vám teda nezostáva nič iné ako teplomer vyhodiť a kúpiť si nový.

4. Praktické funkcie

Ku komfortu pri užívaní prispieva tak ergonómia samotného teplomera, ako aj jeho funkcie. Z nich dávame do pozornosti podsvietenie LCD displeja, indikátor stavu batérie či možnosť uloženia súboru posledných meraní. Po spárovaní telefónu s teplomerom si môžete tento súbor uložiť aj do mobilu a pri najbližšom lekárskom vyšetrení ukázať lekárovi.

Zdroj: mediteka.sk