Úvod Problémy v rodine Pravidlá rodičovstva od francúzskych rodičov, ktoré prídu vhod aj vám

Pravidlá rodičovstva od francúzskych rodičov, ktoré prídu vhod aj vám

544
0
ZDIEĽAŤ
Pravidlá rodičovstva od francúzskych rodičov, ktoré prídu vhod aj vám

Čaro a eleganciu francúzskych žien závidí celý svet. Zdá sa, akoby robili všetko ľahko a prirodzene. A rovnako elegantne, ako sa ukazujú ostatným, zvládajú aj starostlivosť o domácnosť a výchovu detí. Aké sú základné pravidlá francúzskych matiek?

Najskôr kariéra, až potom deti

Vo Francúzsku nie je zvykom mať deti skoro. Mladí ľudia sa môžu stretnúť, komunikovať, venovať sa kariére a až po dosiahnutí určitého stavu a finančnej nezávislosti myslia na dedičov. Navyše sa tu považuje za celkom bežné, keď muž odchádza na materskú dovolenku namiesto ženy, pričom preberá väčšinu povinností v domácnosti. Francúzski otcovia radi trávia čas so svojimi deťmi na detských ihriskách namiesto toho, aby boli úplne ponorení do práce. A žena v tejto dobe môže pokojne pokračovať v kariére alebo sa venovať sebe. 

Na prvom mieste je vzťah s manželom

Bez ohľadu na to, ako francúzske dámy milujú svoje deti, pokoj a harmónia v rodine sú na prvom mieste. V tejto krajine sa deti učia, že mama a otec môžu mať čas pre seba a o tom sa nediskutuje. Intímna zložka je pre udržanie vzťahu veľmi dôležitá, francúzske ženy to vedia lepšie ako ktokoľvek iný. Preto neodmietnu svojho manžela, vysvetľujúc svoju neochotu bolesťou hlavy alebo potrebou venovať čas dieťaťu. Samé si zvolili optimálnu rovnováhu a dôsledne dodržiavajú pravidlá.

Výchovu robia rodičia, nie babky

V tejto krajine nie je zvykom zapájať do výchovy detí babičky. Ženy neobetujú svoj aktívny život, aby sa mohli naplno starať o svoje vnúčatá. Staršia generácia sa stretáva so svojimi vnúčatami na tradičných rodinných večeriach a považuje to za dostatočné. Zodpovednosť za deti leží na pleciach rodičov, ktorí sa starajú o deti, kým nie sú pripravené na zahájenie samostatného života.

Komunikujte s deťmi za rovnakých podmienok

Rodičia (a ich okolie) sa s deťmi snažia rovnocenne komunikovať a učiť deti, aby sa nebáli vyjadriť svoj názor a obhájiť svoj názor. Francúzske deti preto vyrastajú veľmi odvážne a aktívne vyjadrujú svoju pozíciu, neboja sa, že v očiach verejnosti môžu vyzerať smiešne a svoje talenty šikovne využívajú na dosiahnutie cieľov.

Rozmary a záchvaty hnevu neprinútia rodičov zmeniť svoje plány

Iste ste si všimli, že u nás akonáhle dieťa začalo plakať a dožadovať sa toho, čo potrebuje, mamička okamžite ukončila to čo robila a ponáhľala sa rozrušené dieťa upokojiť. Vo Francúzsku také triky nebudú fungovať. Rodičia sú pri vyčíňaní detí pokojní, čím dávajú jasne najavo, že dieťa z nimi nebude manipulovať. Naučia deti, že otec a mama môžu mať svoje vlastné plány, s ktorými sa oplatí rátať, takže je zbytočné, aby malý člen rodiny organizoval protesty a vzlykal, keďže aj tak nič nedosiahne.

Deti nie sú nútené navštevovať krúžky

Na rozdiel od rodičov iných krajín sa Francúzi nesnažia zapisovať deti do rôznych krúžkov a najímať si kopu lektorov. Sú presvedčení, že je oveľa dôležitejšie tráviť s dieťaťom čo najviac času a samostatne sa zapojiť do jeho rozvoja, ako ho „odovzdávať“ učiteľom. Mnoho detí preto často nechodí na prípravné kurzy pred školou a potom si samostatne vyberú, čo sa im najviac páči.

Deti sa rozhodujú sami

Obyvatelia tejto krajiny si vážia slobodu, a preto umožňujú svojim deťom rozhodovať sa (a v žiadnom prípade na nich netlačia a nevnucujú svoj názor). Takto sa u detí vytvára zmysel pre zodpovednosť už od mala, učia sa preberať zodpovednosť za svoje činy a prijímať dôsledky. Rodičia samozrejme môžu niečo navrhnúť a podporiť ich, ale posledné slovo v každom prípade zostáva u detí.

Francúzske matky starostlivo sledujú výživu svojich detí

Rodičia tejto krajiny nikdy nebudú svoje dieťa napchávať pochybnými potravinami a polotovarmi. Od detstva učia svoje deti, čo je kvalitné jedlo a aby si jedenie užívali. Chápu, aké dôležité je to pre zdravie a formovanie určitej chuti.

Žena nie je viazaná na domov

Ak naši krajania po narodení detí zmenia svoje priority, na chvíľu opustia svoju kariéru a úplne sa orientujú na rodinu, potom vo Francúzsku ženy konajú inak. Neopúšťajú aktívny spoločenský život a nezatvárajú sa do štyroch stien, pričom by sa zameriavali len na svoje deti. 3-4 mesiace po pôrode pošlú dieťa do jaslí a s čistým svedomím sa vrátia k obvyklému spôsobu života. Navyše, ani počas tehotenstva nezabúdajú na svoje potreby a starostlivo sa o seba starajú, takže je ťažké ich vidieť neupravené.