Úvod Problémy v rodine Ako pomôcť svojmu dieťaťu vybudovať si sebavedomie

Ako pomôcť svojmu dieťaťu vybudovať si sebavedomie

321
0
ZDIEĽAŤ
Ako pomôcť svojmu dieťaťu vybudovať si sebavedomie
Ako pomôcť svojmu dieťaťu vybudovať si sebavedomie

Vo veku 12-17 rokov mnoho dospievajúcich zažíva krízu sebaúcty a identity osobnosti. Nespokojnosť so svojim vzhľadom spôsobuje pocity viny a dokonca aj nenávisť voči sebe a svojmu telu. Tínedžer často nie je schopný poraziť tieto komplexy sám. Ako teda môžu pomôcť rodičia?

V dospievaní je závislosť na sebaúcte extrémne vysoká, oveľa viac, ako si dospelí myslia. Tlak na splnenie štandardov mediálnej krásy a na fyzickú dokonalosť vytvára veľký tlak na dievčatá a chlapcov. Výskum značky Dove odhalil skutočnosť, že zatiaľ čo iba 19% dospievajúcich dievčat má nadváhu, 67% si myslí, že je potrebné schudnúť. A za týmito číslami sú skutočné problémy.

Dievčatá používajú na chudnutie nezdravé metódy (tabletky, pôst) a chlapci užívajú preparáty, ktoré im pomáhajú nabrať svalovú hmotu. Vzhľadom na komplexy sa mladiství správajú upäto, neisto a snažia sa vyhnúť komunikácii aj so svojimi rovesníkmi. Deti, ktoré na svoju adresu počúvajú výsmech, prenášajú hnev na seba a svoje fyzické „nedostatky“, zatrpknú, sú tajnostkárske.

Nečakajte, že dieťa tieto komplexy prerastie. Lepšie je skúsiť pomôcť.

HOVORTE OTVORENE

Aby teenager mohol hovoriť, musíte pochopiť jeho pocity. Zamyslite sa nad sebou v jeho veku a nad svojimi zážitkami. Boli ste plachí a možno ste sa aj nenávideli, považovali ste sa za trápneho, tučného a škaredého. Keď sa pozrieme späť na svoje detstvo, sme zvyknutí spomínať na nepretržité radosti, zabúdať na ťažkosti a problémy. A dieťa má pocit, že v porovnaní so svojimi rodičmi žije nesprávne.

CHVÁĽTE NAHLAS

V rozhovore spomeňte, ako vidíte dieťa v každodennom živote, pričom zdôraznite jeho najlepšie stránky. To bude podpora, ktorú teenager tak veľmi potrebuje. Ak sa dieťa zosmiešňuje, utiahne sa do seba ale ak je dieťa povzbudené, naučí sa veriť si.

Podeľte sa o svoje skúsenosti, spomeňte si, ako ste dokázali prežiť vplyv zvonku a vyrovnať sa s komplexmi.

Chváľte nielen za vzhľad! Okrem komplimentov za vzhľad je pre dieťa užitočné počuť aj pochvalu od rodičov za svoje činy. Oceňujte úsilie, ktoré dieťa vynakladá na dosiahnutie cieľa a nie výsledok. Vysvetlite, že nie vždy veci fungujú tak, ako by ste chceli. Sústredenie sa na každý neúspech vás však k úspechu nepriblíži.

SPRÁVAJTE SA K SEBE JEMNE

Matka by nemala kritizovať svoj odraz v zrkadle v prítomnosti svojej dospievajúcej dcéry, sťažovať sa na kruhy pod očami, nadváhu. Je lepšie sa s ňou porozprávať o tom, ako sa telo dievčaťa mení, akú má krásnu chôdzu či úsmev. Podeľte sa so svojou dcérou o príbeh o tom, ako ste boli v jej veku so sebou nešťastní. Povedzte ako ste dokázali prežiť vplyv zvonku alebo ako sa niekto pre vás významný dokázal vyrovnať s komplexmi. Ďalším dôležitým bodom je modelovanie: dajte svojmu dieťaťu príležitosť pozorovať, že sa k sebe správate dobre, vážite si seba, starajte sa o seba.

VYTVORTE HODNOTOVÝ SYSTÉM

Vysvetlite svojmu dieťaťu, že hodnotiť človeka podľa vzhľadu je povrchné. Nekritizujte ostatných v prítomnosti dieťaťa. Dieťa by sa nemalo zúčastňovať takýchto rozhovorov ani byť ich svedkom.

Pri diskusii o vonkajších rysoch sa ocitáme v istom systéme stereotypov a stávame sa na nich závislými. „Správne“ veľkosti, parametre a predstavy o tom, ako by som mal vyzerať.

NÁJDITE CNOSTI

Tínedžeri chcú byť na jednej strane ako všetci ostatní a na druhej strane chcú byť iní a vyniknúť. Naučte svoje dieťa, aby bolo hrdé na svoje schopnosti, vlastnosti a zásluhy. Opýtajte sa, čo je na každom členovi rodiny alebo priateľovi jedinečné. Nechajte ho pomenovať svoje cnosti a zistite, ako ich zvýrazniť.

Vysvetlite, že nás neurčuje ani tak náš vzhľad, ako skôr osobné vlastnosti a vnútorný svet, povahové vlastnosti, naše schopnosti, talent, záľuby a záujmy. Divadlo, hudba, tanec, šport – akýkoľvek koníček vám pomôže odlíšiť sa od ostatných a prispeje k rozvoju pocitu dôvery.

ROZVÍJAJTE MEDIÁLNU GRAMOTNOSŤ

Vysvetlite, že médiá neukazujú v kráse a móde ľudí takých, akí sú. Dokonalé obrázky v lesklých časopisoch a na obľúbených sociálnych sieťach sú navrhnuté tak, aby upútali pozornosť, vzbudili túžbu niečo kúpiť. Jasne ukážte, ako je možné pomocou moderných programov zmeniť obrázok na nepoznanie. Vysvetlite, že časopisy a sociálne médiá ľuďom neukazujú, kým skutočne sú.

Pomôžte svojmu dieťaťu vyvinúť kritický uhol pohľadu, ktorý mu pomôže nebrať všetko ako samozrejmosť. Diskutujte, či je spravodlivé porovnávať živých ľudí s falošnými obrázkami, a určite zdôraznite potrebu rešpektovať a oceňovať to, čo nás robí jedinečnými.

MAJME ŠANCU HOVORIŤ

Povzbudzujte dieťa, aby malo svoj názor a vyjadrilo ho. Pýtajte sa častejšie, čo chce váš syn alebo dcéra, poskytnite príležitosť na to, aby sa sami rozhodli a pomohli vám implementovať nápady. To im dáva šancu veriť v seba a v budúcnosti vyrásť v sebavedomého človeka.