Úvod Zdravie a rodina Cítite sa po šoférovaní ako rozlámaní? Možno nesprávne sedíte

Cítite sa po šoférovaní ako rozlámaní? Možno nesprávne sedíte

252
0
ZDIEĽAŤ
Cítite sa po šoférovaní ako rozlámaní? Možno nesprávne sedíte
Cítite sa po šoférovaní ako rozlámaní? Možno nesprávne sedíte

Nesprávne sedenie v automobile so sebou nesie rôzne riziká. Nejde len o to, že sa po jazde budete cítiť rozlámaní alebo unavení. Viaceré štúdie jasne preukázali vplyv sedenie na pozornosť jazdca a na jeho schopnosti vozidlo ovládať.

Správne sedenie má vplyv na bezpečnosť jazdy

Možno si myslíte, že bezpečnosť jazdy závisí predovšetkým od toho v akom technickom stave je vaše vozidle, či aké letné alebo zimné pneumatiky ste kúpili.  Samozrejme, že je potrebné vozidlo udržiavať v perfektom stave, pneumatiky kontrolovať a starať sa o ich správny tlak. Veď každý test na zimné pneumatiky a letné varianty preukázal nutnosť vhodného tlaku, ale tieto technické záležitosti sami o sebe nestačia. Automobil sa neriadi sám, to robíte vy. Vaše šoférske schopnosti, pozornosť a rýchle reakcie sú nesmierne dôležité. Veľmi dôležitá je taktiež poloha šoféra pri jazde, ktorá má veľký vplyv na kontrolu nad vozidlom. Okrem toho si kvôli nesprávnemu sedeniu ničíte chrbát, bolí vás krčná chrbtica, cítite kŕče v rukách a často sa vám krúti hlava. Všetky tieto zdravotné problémy majú samozrejme tiež vplyv na vašu reakciu pri rizikových situáciách na vozovke.

Takto za volantom neseďte

Dlhá jazda vás možno nabáda k tomu, aby ste v sedadle nie sedeli, ale takmer ležali. Poloha ležmo je absolútne nevhodná. Nielenže nevidíte dobre na vozovku a spätné zrkadlá, ale táto poloha tiež neumožňuje robiť rýchle manévre pri točení volantom. Dostať sa z tejto polohy pri riziku zrážky je nemožné. Každá sekunda hrá svoju rolu a vy tieto sekundy v snahe o vyrovnanú polohou stratíte. Dôležité je i to, aby ste nikdy nesedeli v takej polohe, ktorá vás núti mať ruky či nohy natiahnuté.

Správne sedenie za volantom

Pred nasadnutím do auta dajte sedadlo do vzpriamenej polohy. Sedadlo zároveň nastavte do vyššej polohy, aby ste lepšie videli na vozovku. Pozor však na to, aby boli nohy i ruky pri sedení mierne pokrčené. Bezpečnostný pás vám musí prechádzať cez rameno a panvu. Za hlavou je potrebné nastaviť opierku hlavy a mať ju čo najbližšie k temenu. Horná časť tela a nohy musia byť v pravom uhle. Takáto poloha vám umožní najlepší kontakt so sedadlom pri prudkom brzdení. Pri riziku zrážky vás nezachránia ani najdrahšie či najlacnejšie pneumatiky, ale len vaše reakcie. Ruky na volante majte vždy položené v polohe trištvrte na tri. Volant držte s oboma rukami. Venujte sa len riadeniu a hlavne nie neduhu posledných rokov – mobilnému telefónu.