Úvod Rodina Byť mamou po 35ke výhoda alebo riziko

Byť mamou po 35ke výhoda alebo riziko

430
0
ZDIEĽAŤ
Byť mamou po 35- výhoda alebo riziko
Byť mamou po 35- výhoda alebo riziko

Každá žena, ktorá sa túži stať matkou zdravého dieťaťa, si rozmyslí kedy je pre ňu najlepšie sa ňou stať. Nedá sa to však až tak  celkom naplánovať, ako by si to ženy s rozbehnutou kariérou alebo bez partnera predstavovali. Mnohé, ktoré prekročili 30 rokov, si veľmi silne uvedomujú pomyselné „tikanie biologických hodín“.

V nedávnej minulosti v 80-90 rokoch ženy sa stávali matkami veľmi skoro okolo 18-19 roku , a tie kt. mali dieťa neskôr napr. 24-25ročné boli pokladané za staré dievky. V tej dnešnej „nevadí“ ani 50 ročná prvorodička.

S pribúdajúcim vekom ženy sa stráca a znižuje počet vajíčok a tiež niekedy aj ich kvalita- neznamená to, že by sa len takýmto zrelým ženám rodili postihnuté alebo zdravotne poškodené deti- iba riziko porúch na chromozómoch sa zvyšuje.

Niekedy staršie ženy, ktoré boli napríklad pre neplodnosť liečené hormonálne sa im tehotenstvo zmení na viac plodové a teda ešte viac rizikové. Musia sa o seba viacej starať, niekedy sa môžu vyskytnúť aj problémy so srdiečkom, tlakom alebo cukrovkou. Paradoxne materstvo v strednom  veku prináša aj kopu výhod , nielen riziká…

Výhody materstva medzi 30-35 rokov života matky

  1. Fyzická a emocionálna stabilita– ženy v tomto veku sú už po vysokej škole , sú plne vyvinuté po fyzickej aj psychickej stránke odolnejšie, pripravené a zodpovedné za seba aj budúcu rodinu ,lepšie dokážu reagovať na stres alebo emočne dokážu ustáť zmeny v ich organizme počas tehotenstva a následného materstva
  2. Finančná stabilita a stály životný partner (manžel) – ženy v tomto veku už majú vybudované finančné zázemie a stabilitu i kariéru v zamestnaní alebo vo vlastnom podnikaní, po ich boku je stabilný partner- manžel , s ktorým rodinu plánuje a teší sa na nové úlohy spojené s materstvom
  3. Stabilné bývanievlastný byt alebo dom (prípadne hypotéka, stavba domu )/ stabilný podnájom – vyššie percento žien v stabilnom manželstve /partnerstve má vyriešenú bytovú otázku- teda buď už nehnuteľnosť majú ( splácajú hypotéku) , prípadne stavajú dom , prípadne sú v stabilnom dlhodobom podnájme.
  4. Zodpovednosť a zrelosť budúcej matky– pribúdajúcim vekom sa ženy stávajú zrelšie a zodpovednejšie za rodinu , sú viac pripravené stať sa matkami a vytvoriť harmonický vzťah k dieťaťu /deťom
  5. Väčšia opatrnosť /predvídanie udalostízabránenie detským úrazom- každá matka chráni svoje dieťa nech je matka mladšia alebo staršia. Z veľkého množstva príkladov z detských pohotovostí vieme, že štatisticky vekovo staršia matka viacej dokáže predvídať má pohotovejšie reakcie ako zabrániť úrazu, emočne a psychicky stabilnejšia osobnosť rieši všetky drobné úrazy svojpomocne a tým rozsiahlejším sa snaží zabrániť.
  6. Vzdelanejšia matka múdrejšie deti– deti sa učia nápodobou a keď vidia v matke vzdelanej a spoločensky rozhľadenej vzor, ktorý chcú nasledovať- tak aj deti sú vzdelanejšie , múdrejšie a tiež emočne zrelšie , majú sa o koho oprieť.
  7. Predĺžený život– ženy , ktoré sa stanú matkami po 30-35 tak sa kvôli malému dieťaťu udržujú viacej fit, následne žijú zdravšie a venujú sa nejakému športu , takže ich v menšej miere postihujú civilizačné ochorenia ( nevyhýbajú sa im – môžu ochorieť aj mladšie aj staršie matky ).Ženy sa dokážu dožiť vysokej staroby , myslia na to , že chcú sa udržať čo najdlhšie svieže a plné energie , aby stíhali za svojimi vnúčatami a mali z nich dlhodobú radosť.

Nevýhody materstva medzi 3035 rokov

Každé obdobie života ženy má svoje kladné aj záporné stránky , medzi nimi materstvo nie je výnimkou.

  1. Riziká spojené s pokusom otehotnieť- žena vo veku po 35 stráca až 88% života schopných vajíčok , preto je dosť vysoké riziko , že organizmus vôbec neotehotnie.
  2. Rizika spojené s tehotenstvom- ak sa teda podarilo otehotnieť , môže nastať niekoľko situácii – nedonosenie dieťaťa- spontánny potrat v 1. trimestri , problém s krčkom maternice, predčasným pôrodom, nepriechodnosťou placenty a tiež vývojové anomálie plodu , mimomaternicové tehotenstvo
  3. Genetika – zvyšuje sa riziko chromozómových anomálii – napr. Downov syndróm-1:300
  4. Choroby matky- zvýšené riziko cukrovky, vysokého krvného tlaku, nižšia kondička , problémy s očami, problémy so srdcom, prípadne genetické pred dispozície na nejaké ochorenie, dedičné choroby, problémy s chrbticou a kĺbmi, úzkosť panvy
  5. Riziká pre dieťa – genetické chyby – Downov syndróm, dýchacie ťažkosti, nízka pôrodná hmotnosť, spontánny potrat v skoršom aj neskoršom vývinovom období, nedostatok prietoku krvi placentou, hydrocefalus, ráštep pery, podnebia chrbtice

 Ak sa napriek vyššiemu veku chce stať žena matkou , dôrazne sa jej odporúča prekonzultovať svoj zdravotný stav s gynekológom, prípadne genetikom na možné genetické ochorenia alebo pred dispozície na nejaký typ ochorenia, potrebné je vyšetriť aj partnera a životaschopnosť a zrelosť spermii a u žien kvalitu a množstvo vajíčok. Potrebné je oboznámiť sa zo všetkými rizikami aj výhodami , ktoré tehotenstvo a pôrod a následná starostlivosť o bábätko bude prinášať.

Žena si potrebuje zvážiť vek svojho organizmu , choroby , ktorými trpí- lieky , ktoré užíva – či nemôžu spôsobiť poškodenie plodu a ak áno ako veľké je riziko prenosu dedičného ochorenia na dieťa celkovú kondíciu a zdravie reprodukčnej sústavy- pozor na infekcie .

Svojmu telu potrebuje dodávať viacej vitamínov , podporovať zdravý životný štýl , dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, dopĺňať vitamíny a minerály, zvýšený prísun vitamínu B ,železo , kyselinu listovú, vápnik ,prípadne užívať doplnky stravy na podporu tehotenstva a zdravého vývoja bábätka, minimalizovať stres a záťažové situácie –fyzické aj psychické (emočné)… Zdravie budúcej matky je prvým predpokladom zdravého a plno hodnotného vývoja bábätka.

Bc. Ľubica Bombalová