Úvod Zdravie a rodina Zázračné D-čko. Ako zistiť, že nám chýba a prečo ho užívať v...

Zázračné D-čko. Ako zistiť, že nám chýba a prečo ho užívať v zime?

400
0
ZDIEĽAŤ
Zázračné D-čko. Ako zistiť, že nám chýba a prečo ho užívať v zime?
Zázračné D-čko. Ako zistiť, že nám chýba a prečo ho užívať v zime?

Objav vitamínu D poznáme od roku 1922, keď ho objavili v rybom oleji ako látku preventívnu rachitíde – degeneratívnemu ochoreniu detských kostí. Keďže išlo o v poradí štvrtý objavený vitamín, priradili mu písmeno D a rozčlenili ho na dve formy vyskytujúce sa v prírode – vitamín D3 a D2.

Ako vzniká vitamín D v tele

Vitamín D sa od väčšiny vitamínov významne líši tým, že ľudské telo si ho vie premieňať samo – zo slnečných UV-B lúčov ho v pokožke syntetizuje na hormón cholekalciferol – vitamín D3. Za tento objav v roku 1925 lekár Alfred Fabian Hess a chemik Adolf Windaus získali Nobelovu cenu za chémiu.

V pečeni a obličkách sa D-čko zase premieňa na hormón kalcitriol, ktorý reguluje vstrebávanie vápnika, horčíka a fosfátov v tenkom čreve a udržiava ich vyváženú hodnotu v krvi. Dostatok vitamínu D je preto kritický pre rast kostí a ich regeneráciu. Podieľa sa tiež na regulácii bunkového rastu, činnosti svalov, fungovaní imunitného systému a znižovaní zápalu v tele.

Kedy je D-čka nedostatok

V krajinách severnej pologule nad určitou rovnobežkou, ku ktorým patrí aj Slovensko, nie je možné v zimnom a prechodnom období (od septembra do apríla) získať dostatok vitamínu D. Podobne ako atmosféra, jeho vstrebávaniu zo slnka môže zabrániť aj oblaky, vrstvy oblečenia, sklenené tabule okien či krémy. Tvorbu D-čka v pokožke obmedzuje aj časté umývanie mydlom.V potravinách sa vitamín D vo významnom množstve takmer nevyskytuje. Výnimku tvoria potraviny obohatené UV-B žiarením ako rybí olej a huby. Pre získanie dostatočného množstva vitamínu D v zimnom období (alebo v letnom, ak sa slnku vyhýbame) sú preto najspoľahlivejším zdrojom výživové doplnky.

Ako sa prejavuje nedostatok D-čka

Nedostatok vitamínu D je v populácii pomerne častý a podľa výskumov dosahuje až 40 %. Vyskytuje sa u vegánov, ktorí neprijímajú živočíšnu stravu, ale aj ďalšieho spektra ľudí – a to nielen dojčiat, matiek či seniorov, ktorým výživové doplnky s D-čkom lekári odporúčajú celoročne.

Jeho nedostatok sa môže prejavovať oslabenou imunitou, únavou, väčšou náchylnosťou na depresie a z dlhodobého hľadiska aj intenzívnejším nástupom osteoporózy – prirodzenej straty hustoty a oslabenia kostí, ktoré prichádza okolo 30. roku života a môže spôsobovať časté zlomeniny. Nedostatok vitamínu D tiež zhoršuje priebeh zápalových ochorení tráviaceho traktu (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída) či niektorých ďalších autoimunitných ochorení a to najmä v dôsledku chýbajúceho protizápalového efektu.

Varianty vitamínových doplnkov

Na trhu sú k dispozícii dva varianty vitamínu D. Vitamín D3 sa spravidla získava zo živočíšnych tukov, avšak na trhu sú už aj vegánske varianty vitamínu D3, ktoré účinne extrahujú zo špeciálne pestovaných lišajníkov. Ak doplnok vitamín D3 nie je ako vegánsky priamo označený, je s vysokou pravdepodobnosťou živočíšneho pôvodu. Vitamín D2 je výlučne rastlinného pôvodu. Účinnosť oboch foriem – D2 a D3, bola opakovane potvrdená a oba, ako aj mnohé ďalšie vitamíny nájdete u spoľahlivého dodávateľa vitamínových doplnkov vegmart.sk.

Ako dávkovať D-čko (najmä v zime)

Aktuálny výskum v oblasti vitamínu D naznačuje, že oficiálne odporúčania dávkovania vitamínu D v množstve 200 – 600 IU sú významne podhodnotené a nedostatočné pre správne fungovanie organizmu.

Množstvo 2000 IU (skratka IU vyjadruje medzinárodnú jednotku) denne pre dospelých ľudí sa ukazuje ako konzervatívna a bezpečná hodnota a u dospelých sa ako toxické ukázali až dlhodobo užívané dávky vitamínu D od 10 000 IU denne.  Bezpečná horná hranica príjmu vitamínu D bola stanovená podstatne nižšie na 4000 IU denne.

Vitamín D proti chorobám a vírusom

Úloha vitamínu D na imunitu organizmu je už dnes dobre známa a experimentálne overená. Výskumy napríklad potvrdzujú, že dopĺňanie D-čka je účinným preventívnym prostriedkom proti akútnym ochoreniam dýchacích ciest, medzi ktoré patrí napríklad chrípka. Vitamín D sám o sebe nie je liekom, ale jeho dostatok je dôležitým predpokladom pre správne fungovanie imunitného systému, ktorý by potom bežné baktérie a vírusy (aj koronavírusy) mal dokázať eliminovať až zničiť.