Úvod Zdravie a rodina Viete, ako pomôcť vašim deťom pri nachladnutí a chrípke? Rozoznajte symptómy týchto ochorení

Viete, ako pomôcť vašim deťom pri nachladnutí a chrípke? Rozoznajte symptómy týchto ochorení

323
0
ZDIEĽAŤ
ako pomôcť vašim deťom pri nachladnutí a chrípke
ako pomôcť vašim deťom pri nachladnutí a chrípke

Počas zimného obdobia prídu malé deti domov zo škôlky alebo z iného detského kolektívu veľmi často so soplíkmi alebo kašľom. Vo väčšine prípadov ide len o nachladnutie, ktoré zmizne bez väčších rizík po pár dňoch užívania vitamínov. Horšie je to s chrípkou. Pri chrípke je nutné nasadiť adekvátnu liečbu, aby sa predišlo nežiadúcim komplikáciám. Viete, ako rozoznať chrípku od nachladnutia a ako obe ochorenia liečiť?

Naučte sa odlíšiť chrípku od nachladnutia

Chrípka je akútnym vírusovým ochorením, pri ktorom chrípkový vírus typu A alebo B (menej často vírus typu C) napadne ľudský organizmus. U detí sa chrípka prejavuje mierne odlišne ako u dospelých. Nástup symptómov býva rýchly a stav chorého sa môže zmeniť z hodiny na hodinu. Dieťa spočiatku začne byť malátne, slabé a kvôli bolesti svalov nechce vstať z postieľky alebo chodiť. Niekedy sa ku klasickým symptómom ako sú horúčka, kašeľ a problémy s dýchaním pridajú bolesti bruška, hnačky či zvracanie. Nádcha sa pri chrípke vyskytnúť nemusí.

Nachladnutie má mierny priebeh a nenesie so sebou riziká iných infekčných ochorení

Nachladnutie nie je nebezpečným ochorením a oproti chrípke sa len málokedy prejaví zvýšenou teplotou. Zväčša začne dieťa kýchať, škriabe ho v hrdle a stekajúce hlieny z nosa spôsobia vznik kašľa. Tieto prejavy nachladnutia po pár dňoch prejdú aj bez silnejšej medikamentóznej liečby. Istým kľúčom k odhaleniu toho, či ide o chrípku, alebo nachladnutie je sledovanie príznakov chorôb. Niektoré prejavy nádchy a nachladnutia sa veľmi podobajú, ale u chrípky sú oveľa intenzívnejšie.

Pozor na tieto prejavy chrípky u detí!

Počas trvania chrípky môže prísť u detí k viacerým komplikáciám. Veľmi nebezpečné je, keď dieťa odmieta piť a jesť, pretože sa jeho organizmus ešte viac oslabuje a dehydratuje. U detí sú nebezpečnými prejavmi problémy s dýchaním, stavy podobné ako u epilepsie, modranie pier, lapanie po dychu a horúčka vyššia ako 40 stupňov. V uvedených prípadoch ihneď vyhľadajte lekára. Lekára by ste mali navštíviť aj vtedy, keď máte dieťa menšie ako 4 mesiace, ktorému sa zvýši teplota a má vlhký alebo suchý kašeľ. Neliečená a nevyležaná chrípka ojedinele prerastie do problémov so srdcom, nervovým systémom alebo do zápalu stredného ucha.

Tipy na zmiernenie symptómov chrípky a nachladnutia

Napriek tomu, že neexistuje univerzálny liek na chrípku či na nachladnutie, k dispozícii je veľa prostriedkov, ktoré zmiernia priebeh a eliminujú symptómy chrípky. Všetky prejavy chrípky sa dostavia veľmi rýchlo a trvajú 4 až 7 dní. Infekčnosť detí môže pretrvávať viac ako 10 dní. Iste si teda kladiete otázku, čo pomáha na chrípku. Pri nachladnutí i chrípke je nutné dodržiavať pokojový režim. Dieťa by ste mali maximálne možnú dobu udržať v postieľke. Ideálne je, aby čo najviac spalo. Nikdy nezabúdajte na pravidelný pitný režim, ktorý musí pozostávať z 300 ml tekutín na kilogram váhy dieťaťa. Snažte sa tieto tekutiny dodávať dieťaťu vo forme čajov, čistej vody alebo vody s vitamínovými doplnkami. Stravu obohaťte o ovocie a zeleninu.

Ako na zvýšenú teplotu

Najdôležitejšie pri chrípke je snaha o zníženie vysokej teploty. Pri teplotách do 38 stupňov buďte len obozretní, lebo táto teplota nie je pre väčšie dieťa hrozbou. Vedci predpokladajú, že zvýšením teploty sa snaží telo s vírusom bojovať pomocou hojenia poškodených buniek. Stačí, aby ste dieťa udržiavali v teple, často vetrali a snažili sa v miestnosti dosiahnuť primeranú vlhkosť vzduchu pomocou zvlhčovačov. Pri teplote vyššej ako 38 stupňov podávajte dieťaťu antipyretiká (Panadol, Paralen), ktoré teplotu znížia. U veľmi malých detí sa lieky nahrádzajú čapíkmi. Na zníženie teploty zaberajú tiež studené obklady. Obklady by mali mať teplotu okolo 25 stupňov. Prikladajte ich na spánky a do podpazušia, ale  nikdy nie dlhšie ako 10 minút.

Liečte tiež sprievodné príznaky

Na sprievodné príznaky chrípky môžete v lekárni kúpiť voľne dostupné lieky na kašeľ, bolesti v hrdle alebo na uvoľnenie nosných dutín. Veľmi dôležité je užívanie probiotík. Suchý kašeľ pomáhajú utlmiť sirupy, napríklad Stoptussin, Robitussin. Vlhký kašeľ sa nedá tlmiť, naopak je potrebné podporiť vykašliavanie hlienov. Na vykašliavanie je vhodný sirup Mucosolvan Junior. Škriabanie a bolesti v hrdle zmiernia sprej Prevapis alebo lízanky Junior Angin.

Na uvoľnenie hlienov z nosa vám odporúčame nosné spreje na báze morskej vody (Mar rhino, Mar plus).