Úvod Zaujímavosti Prečo dieťa nepotrebuje veľa hračiek

Prečo dieťa nepotrebuje veľa hračiek

425
0
ZDIEĽAŤ
Prečo dieťa nepotrebuje veľa hračiek
Prečo dieťa nepotrebuje veľa hračiek

Najpokročilejší rodičia prestali kupovať deťom veľa hračiek. Prečo a čo by sa potom malo deťom kupovať?

Pred pár  rokmi vedci uskutočnili zaujímavú štúdiu o vplyve hračiek na náladu detí. Deti boli striedavo umiestnené v izbách so 4 a 16 hračkami. V prvej miestnosti sa deti nadšene hrali, fantazírovali a aktívne spolu komunikovali. V tej druhej jasnú rozkoš z rôznych hračiek čoskoro vystriedala zlá nálada a hnev. A toto nie je prvý experiment, ktorý dokázal, že široká škála hračiek má negatívny vplyv na psychiku dieťaťa, a tu je dôvod.

Malé deti sa nedokážu sústrediť na viac ako 5 predmetov súčasne: ak do zorného poľa dieťaťa spadne veľa zaujímavých predmetov, nervový systém je preťažený, s čím sa dieťa nevie vyrovnať.

Psychológovia preto neodporúčajú kupovať deťom veľa hračiek. Ako však môžete dieťaťu odoprieť to, čo sa pýta?

Nie je potrebné odmietnuť. Ak dieťa spočiatku žije s obmedzeným počtom hračiek, je si viac vedomé procesu výberu novej a je nepravdepodobné, že by chcelo spontánny nákup. Je to dobrý základ pre budovanie osobnosti: týmto spôsobom sa naučí analyzovať, prijímať informované rozhodnutia, prevziať zodpovednosť a oceniť to, čo má. Dieťa pochopí, že hlavnými hodnotami života nie sú hračky, ale dobrí priatelia a ľudská komunikácia.

Ak už dieťa má „celý obchod” s hračkami doma, odstráňte niektoré z nich a nechajte 5-7 položiek. Po mesiaci ich vymeňte za 7 ďalších a podobne. V prípade, že dieťa bude v obchodoch naďalej požadovať hračky, dohodnite sa, že požadovaný darček dostane k narodeninám alebo k inému sviatku. Každá nová hračka tak prinesie radosť a dlhodobé uspokojenie. Vyhnite sa spontánnym nákupom v supermarketoch.

Deti často nerozumejú tomu, ako vyjadriť nedostatok pozornosti, potrebu lásky a komunikáciu so svojimi rodičmi, a tak začnú požadovať hračky a testovať rodičovskú lásku. To je dôvod zamyslieť sa nad rodičovským modelom a rodinnými vzťahmi.

Pre väčšinu rodičov je veľmi ťažké naučiť sa odmietať dieťa, pretože uspokojenie detských rozmarov často prirovnávajú k láske, najmä ak rodine venujú málo času. Každý rodič chce, samozrejme, dať dieťaťu všetko najlepšie a čo najviac, ale toto sa neoplatí robiť.

5 univerzálnych pravidiel pre nákup hračiek:

  1. Nemali by ste dieťaťu kupovať hračky „do ktorých dorastie“. Dieťa sa vo veku 2 rokov nebude hrať s robotom – bude sa ho jednoducho báť. A ak niekto z vašich blízkych priniesol taký darček, odstráňte ho, kým sa dieťa oň nezačne zaujímať.
  2. Uprednostnite jednoduché hračky. Čím je formát jednoduchší, tým lepšie sa rozvíja predstavivosť. Z jednoduchej stavebnice LEGO môže chlapec zostaviť stovky rôznych automobilov a domov, ktoré sú často nad sily dokonca aj dospelých.
  3. Nakupujte hračky rôznych kategórií. Nie je potrebné dávať niekoľko bábik, aj keď vaša dcéra sníva o tom, že sa stane matkou mnohých detí. Darujte jej napríklad papierové bábiky, pre ktoré môže sama vytvárať outfity, pričom k procesu pristupuje kreatívne.
  4. Zadovážte pre vás a vaše dieťa súbor vzdelávacích hier, ktoré hráte spoločne: karty, šachy, dáma, komplexné doskové a vzdelávacie hry. Môžete výber doplniť sami podľa vlastného uváženia – dieťa tak bude ťahané k intelektuálnym hrám, navyše bude pri nich tráviť čas so svojimi rodičmi.
  5. Šetrite na kvantite, dbajte na kvalitu. Neznamená to, že máte nakupovať len drahé hračky. Nájdete aj lacné značky v dôveryhodných obchodoch. Alebo kúpte napríklad drevené hračky, pri ktorých je predpoklad, že vydržia aj nie vždy šetrné zaobchádzanie počas detských hier.