Úvod Rodina a škola Čítate svojim deťom knihy? Štúdia dokázala, že sa to dá aj bez...

Čítate svojim deťom knihy? Štúdia dokázala, že sa to dá aj bez nich!

1492
0
ZDIEĽAŤ

Jedna tretina rodičov svojim deťom nečíta alebo len zriedka číta. Aj to najmä otcovia. Tak ukazuje nedávny výskum. Odborníci upozorňujú, že čítanie deťom je veľmi dôležité!

Čítať nahlas, doslova znamená pozerať sa na obrázkové knihy, rozprávať príbehy, tráviť čas s dieťaťom. Podľa odborníkov by však tento termín mal byť rozsiahlejší – pretože aj čítanie dopravných značiek alebo WhatsApp správy od babičky môže stimulovať jazyk dieťaťa.

Toto je odporúčanie od autorov nedávnej štúdie o čítaní. V štúdiu bolo zapojených 700 rodičov detí vo veku od dvoch do ôsmich rokov. Od roku 2007 sa prieskum uskutočňuje každoročne v rámci Nadácie pre čítanie Deutsche Bahn Foundation pre nemecký týždenník Die Zeit.

Výsledok v roku 2019

23 percent opýtaných rodičov nesúhlasia s čítaním textov z elektronických zariadení. Ďalej každý piaty respondent nepovažuje za čítanie, aj ukazujú jednoduché obrázkové knižky batoľatám.

A práve tu organizátori štúdie poukazujú na dôležitosť čítania v rannom veku dieťaťa pre dôležité impulzy v jeho vývoji.

Čítanie nahlas teda nefunguje len z knihami. Rozprávanie príbehu bez knihy, aby sme dieťaťu dali priestor pre fantáziu, môžeme aplikovať aj modernejšiu verziu v podobe rôznych App-iek obrázkových kníh alebo tým kreatívnejším rodičom odborníci odporúčajú jednoducho si príbeh vymyslieť. Ako pomôcku si môžete vybrať ľubovoľnú brožúru či leták a vymyslieť k nim príbeh. ,,Počíta sa akákoľvek alternatíva rozprávania príbehu či spievania,“ tvrdia.

Ako často by mali rodičia nahlas čítať

Štúdium ďalej poukazuje na fakt, že v mnohých rodinách stále chýba čítanie nahlas v užšom slova zmysle. Približne jedna tretina rodičov svojim deťom nečíta správne. V súlade s tým 16 percent rodičov číta svojim deťom iba raz týždenne, 8 percent nepravidelne, a ďalších 8 percent nečíta nikdy.

Podľa údajov sa tieto údaje od roku 2013 takmer nezmenili.

Autori štúdie preto naliehavo žiadajú rodičov, aby zvýšili čítanie. Ich odporúčanie: 15 minút denne.

„Deti, ktorým bolo pravidelne čítané nahlas, sa s väčšou pravdepodobnosťou naučia čítať skôr, neskôr čítajú intenzívnejšie a radšej čítajú ako deti bez tejto skúsenosti,“ hovorí Simone Ehmig, riaditeľka Inštitútu pre výskum čítania a médií Stiftung Lesen.

„Keď čítame nahlas, samotné deti nemajú byť výzvou,“ hovorí Ehmig. „Musíme skôr motivovať rodičov, môžu deťom rozprávať trebárs  ich každodenný harmonogram +  príbehy, obrázkové knihy, rozprávky a knihy. Je to veľmi dôležité pre ich ďalší rozvoj.“

Ďalšie zistenia štúdie

,,Ľudia s vyšším vzdelaním pravidelnejšie čítajú svojim deťom, hoci majú pre nich menej času.  Polovica rodičov s maturitou, stredným alebo s poriadnym vzdelaním, alebo ktorí boli na strednej škole, ale ktorí nemali maturitu, číta svojim deťom zriedka alebo vôbec, na rozdiel od rodičov so stredným alebo vyšším vzdelaním.“

Matky čítajú častejšie ako otcovia

Kým podľa štúdie číta necelé tri štvrtiny matiek svojim deťom aspoň niekoľkokrát týždenne, z toho je len asi 40 percent otcov . „Matky sú počas týždňa stále hlavnými opatrovateľkami detí v mnohých rodinách,“ hovorí Simone Ehmig. „Otcovia považujú čítanie nahlas za dôležité, ale zriedka to robia, pretože sa v tejto úlohe nevidia.“ Otcovia vraj radšej podnikajú s deťmi viac dobrodružnejšie aktivity ako výlety či turistika.

Hrá tiež úlohu v tom, či majú matky stále zamestnanie alebo nie. Podľa štúdie pracujúce matky čítajú viac ako nepracujúce: V porovnaní s tým 27% pracujúcich matiek číta príliš málo, v porovnaní s 39% nepracujúcich žien.

 

 

Zdroj: Spiegel.de