Úvod Zaujímavosti Naučte svoje dieťa jazdiť na bicykli rýchlo a bez stresu

Naučte svoje dieťa jazdiť na bicykli rýchlo a bez stresu

575
0
ZDIEĽAŤ
Naučte svoje dieťa jazdiť na bicykli rýchlo a bez stresu

Naučiť  dieťa jazdiť na bicykli je niekedy hračkou a inokedy riadne náročnou úlohou. Všetko závisí od šikovnosti dieťaťa, jeho fyzických a motorických zručností. Zároveň ťarcha zodpovednosti visí aj na rodičoch, ktorí učia dieťa jazdiť. Buďte dobrým učiteľom pre svoje deti a osvojte si tieto pravidlá výučby prvej jazdy na bicykli.

Učíme sa udržať rovnováhu

Doma v pivnici stoja pánsky, dámsky bicykel a samozrejme detský pre vašu ratolesť. Je na čase bicykle plne využívať a naučiť jazdiť aj vaše dieťa. Ako predprípravu kúpte malému šidlu odrážadlo. Vďaka nemu sa naučí udržať rovnováhu či zatáčať, bude si lepšie uvedomovať vzdialenosť, rýchlosť a rozvinie sa mu aj jemná motorika. Podobne vám poslúži trojkolka a následne vyskúšajte jazdu na detskom bicykli s pomocnými kolieskami. Pre najmenšie deti do 5 rokov sú najvhodnejšie bicykle s priemerom kolies 12“. Kvôli bezpečnosť je reťaz na detskom bicykli krytá a okrem ručnej brzdy je k dispozícii zadná protismerná brzda.

Učíme sa rozjazd

Na výučbu si nájdite dostatok času. Nebudete v strese vy a ani vaše dieťa. Zároveň je vhodné nájsť miesto, ktoré je bezpečné. Pohľadajte vo svojom okolí cestu alebo chodník s rovným povrchom bez rizika vjazdu automobilu.  Najlepšie by bolo, aby sa v okolí jazdy nevyskytovali žiadne cudzie deti. Predsa len prvé lekcie vyzerajú všelijako, hrozí pád do strany a samotná jazda pripomína jazdu opitého šoféra. Pri prvých rozjazdoch a nášľapu do pedálov vždy pridŕžajte sedadlo drobca. Táto fáza jazdy je pre malé dieťa najviac problematická a vyžaduje umenie udržania rovnováhy. Dieťa sa bude cítiť istejšie, keď pobežíte popri ňom a pri riziku pádu ho pridržíte za sedadlo alebo ramená.

Učíme sa trpezlivosti

Prvé rozjazdy sú tvrdý oriešok a nemusia sa podariť ani na desiatky, ani dvadsiaty raz. Dieťa motivujte, nekričte naňho, a ak sa mu podarí prejsť čo i len meter, pochváľte ho. Niekedy je pre dieťa motiváciou samotný detský bicykel. Ak mu kúpite taký, ktorý sa mu páči, iste to bude pre dieťa silná motivácia k spanilej jazde. Alebo mu po tréningu podarujte nejakú maličkosť, ktorá ho poteší.

Učíme sa brzdiť

Poslednou fázou k naučeniu sa dokonalej jazdy je brzdenie. Ihneď ako si dieťa uvedomí, že vie jazdiť, začne jazdiť naozaj rýchlo a ďaleko. Na bicykloch s brzdením protišlapom veľmi jednoducho drobcovi vysvetlíte techniku brzdenia. Samozrejme, že prvé kilometre na bicykli sa nezaobídu bez občasného pádu. Preto kúpte dieťaťu ochranné prvky – prilbu, chrániče lakťov a kolien. Všetky doplnky k bicyklom a veľký výber detských bicyklov na vás čaká v internetovom obchode inSPORTline. Využite jednoduché vyhľadávanie a nájdite na e-shope inSPORTline bicykle i príslušenstvo za skvelé ceny.