Úvod Zdravie a rodina Najbežnejšie aj najčastejšie choroby u malých detí

Najbežnejšie aj najčastejšie choroby u malých detí

367
0
ZDIEĽAŤ
choroby u malých detí
choroby u malých detí

Každé dieťa od narodenia prekoná určité ochorenia. Neustále zmeny počasia počas jarných a jesenných mesiacov môžu potrápiť nejeden detský organizmus a nie len ten. Ako každý rodič rozmýšľa akoby svojmu potomkovi najrýchlejšie uľavil od bolesti, nádchy, hnačky , horúčky lebo kašľu.

Pre každý vek dieťaťa sú tieto choroby veľmi nepríjemné. A často sa s nimi nedokáže  popasovať. Najmä dojčatá a batoľatá nedokážu smrkať ani vykašliavať hlieny, s tohto hľadiska nedokážu dobre spať a celý deň sú podráždené a mrzuté.

Niekedy rodičia uvažujú, či ísť alebo ne ísť s dieťaťom k lekárovi.

Choroby horných a dolných dýchacích ciest

Choroby ako nádcha, zápal prínosových dutín, zápal hrdla, angína, chrípka, zápal priedušnice, priedušiek alebo pľúc vedia veľmi potrápiť dieťa v akomkoľvek veku.

Ak sa dlhodobo vyskytne horúčka nad 38,5 stupňa treba kontaktovať lekára, a začať zrážať liekmi proti teplote, zábalmi, sirupom alebo čípkom do zadočku.  U detí treba pri chorobách dýchacích ciest zvýšiť prísun tekutín, ktoré strácajú aj horúčkou. V izbe kde sa dieťa zdržuje treba pravidelne vetrať, vtedy presuňte dieťa do inej miestnosti, zvýšiť prísun vitamínov najmä C a D a budovať imunitu. Komplikáciou nádchy môže byť zápal prínosových dutín alebo stredného ucha. Miestnosti kde dieťa spí treba zvlhčovať vzduch, aby nedošlo k vysychaniu slizníc

Detský kašeľ

Jednorazové odkašľanie nemusí automaticky znamenať chorobu. Možno ho len niečo podráždilo v krku, ale zabehol kúsok potravy tam kde nemal. Dieťa kúsok vykašle a je po kašli. Ak však kašeľ pretrváva dlhšiu dobu je pokašliavanie , alebo epizódy kašľa s vykašliavaním hlienu, kt. je žltozelený alebo sopeľ, ktorý je zelený alebo zeleno žltý, pozor na pridruženú horúčku, zimnicu, triašku.

Pokúste sa odstrániť všetky potencionálne alergény- prach, roztoče , zafajčené prostredie, srsť zvierat prípadne kvitnúce kvetiny, na kt. by mohol byť váš drobec alergický- vetranie. Lekára navštívte vždy keď sa ku kašľu pridruží nádcha , teplota , hlieny .Lieky len po konzultácii s lekárom. Kašeľ je rozdelený na suchý(dráždivý bez vykašliavania) alebo vlhký(produktívny na hlien)

Infekčné a neinfekčné hnačky

Častým ochorením u malých detí , ktoré prechádzajú z materského mlieka na príkrmy je vodnatá stolica – hnačka. Môže vzniknúť aj z neschopnosti tráviaceho traktu spracovať nejaký druh potraviny, prípadne ich bolo do jedálnička pridaných veľa naraz. Môže sa jednať aj o rôzne intolerancie / alergie na potraviny, mlieko , lepok , histamín a pod.

Ak sa jedná o infekčnú hnačku teda z pokazenej potraviny, prípadne z neumytých rúk – často v detskom kolektíve. Väčšinou trvajú 2-4 dni. Môže ísť o žalúdočno-črevne infekcie , parazity- pozor na salmonelózu. Keďže dieťa hnačkou stráca veľké množstvo tekutín a minerálov , je potrebné ich neustále dopĺňať. V prípade dojčených detí , je potrebné zvýšiť frekvenciu dojčenia(častejšie ako obyčajne). Ak deti nie sú už dojčené alebo sú staršie , treba podávať rehydračný roztok s lekárne , ktorý doplní stratené tekutiny aj minerály.

U deti do 3 rokov vyhľadajte pri hnačke ,lekára vždy!!! Pri starších deťoch , keď obsahuje prímes krvi, hlienu, prípadne je iba zafarbená voda, vyskytujú sa kŕče a horúčka treba navštíviť lekára/pohotovosť. Lieky podávajte po porade s lekárom, prevarenú vodu alebo nesladený čierny  čaj až nad 3 roky, suchú diétu. Ak dieťa odmieta jesť a piť vyhľadajte lekára, hrozí dehydratácia.

Vyvolávateľom hnačiek sú väčšinou vírusy ak ide o baktérie tak najčastejšia je salmonelóza… Inkubačná doba 48 hodín , najčastejšie vzniká z nedostatočne tepelne spracovaných potravín- vajíčka, šaláty, majonéza, niekedy aj mäsové výrobky- párky. Najčastejšie sa vyskytuje v lete , ale dá sa ochorieť počas celého roka. Ak je kontaminované jedlo – nie je možné to zistiť podľa čuchu ani chuti lebo chutí a vonia normálne. Vyskytuje sa v kolektívoch alebo niekedy v reštauračných zariadeniach. Zdrojom nákazy môže byť aj človek po prekonaní salmonely a vylučuje ju ešte niekoľko týždňov.

Príznaky salmonely

Začína – náhlou horúčkou, bolesťami brucha, hlavy , zvracaním, početné striekavé zelené hnačky s prímesou krvi , porucha vstrebávania tekutín , hrozba rozvratu vnútorného prostredia pre vylučovanie veľkého množstva vody a minerálnych látok

Pri malých detí dochádza veľmi rýchlo k dehydratácii kvôli menším tkanivám, ale väčšiemu obsahu vody v nich , horúčka , kŕče, šoku , zlyhaniu srdca a krvného obehu.

Komplikácie

Dehydratácia a jej následky, zápal srdcových chlopní, mozgových blán , močových ciest, žlčníka….

Závažný stav dieťaťa

unavené, smädné, slabé- letargia, zadržiava všetky tekutiny, menej močí, vpadnuté oči, zníženie napätie kože, suché sliznice, jazyk a pery, nemá sliny a slzy, zrýchlený pulz, studené a vlhké končatiny

Prevencia

  • Dodržiavanie hygienických zásad
  • Osobná hygiena , umývanie rúk
  • Nákup mäsa a vajec z overených zdrojov
  • Umývanie zeleniny
  • Nekonzumovať tepelne nespracované jedlá – krémové zákusky
  • Ničí pri teplote 60 stupňov viac ako 12 minút

Liečba – Pozostáva 3 pilierov

  1. Rehydratácia – nahradiť straty tekutín , stolicou ,vracaním a potením
  2. Diéta – závisí od veku dieťaťa, neodstavujeme od dojčenia ,nedojčené deti – ryžový odvar, neperlivú minerálku , nesladený čaj, z jedla – banány, jablko, piškóty, mixovaná ryža
  3. Lieky – smecta, probiotiká , antibiotiká iba u ťažkých infekcii

Každá choroba najmä u malých detí je potrebné vyležať a správne liečiť. Rodičia sú zodpovední za zdravotný stav svojich detí…

Bc. Ľubica Bombalová