Úvod Vzťahy v rodine Karanténne rozvody – ako sa tomu vyhnúť?

Karanténne rozvody – ako sa tomu vyhnúť?

770
0
ZDIEĽAŤ

Ok, vzali ste sa. Zložili prísahu, „budete spolu v šťastí i nešťastí“. Tento sľub samozrejme neznamenal, že s partnerom budete nepretržite 24/7 zavretý v byte. Môže sa stať, že sa cítite zle z toho ako ste tam zavretý a postupne narastá hnev. Jedna vec je rozviesť sa, pretože objektívne nemá zmysel byť spolu. Ďalším je hromadenie negatívneho každodenného života a nechcený rozvod. Takže poďme na to, ako čo robiť (a čo nerobiť), aby sme si v živote neurobili zbytočnú chybu.

Pracovný čas

Ak pracujete obaja na diaľku, mali by ste najskôr začať rozlišovať medzi pracovným a osobným časom. Diskutujte a rozhodnite sa, kedy pracujete vy a kedy pracuje váš partner. Počas tejto doby sa nerozptyľujte. Predstavte si, že ste vy (alebo on) v práci. Najcennejšou vecou v pracovnom stave je koncentrácia. Doprajme ju pre seba a rovnako pre svojho partnera.

Možno ste sa už s takýmto scenárom stretli: jeden z vás má ťažkosti s prácou, prerušuje ju, sám iniciuje komunikáciu a potom sa sťažuje, že je rozptýlený. Vyriešia to prísne dohody – počas pracovnej doby nekomunikujte. Môžete vyrobiť nie jeden blok na 8 hodín, ale niekoľko na jednu a pol až dve hodiny. Cez prestávky máte čas na jedlo, oddych, komunikáciu, všetko.

Okrem získania koncentrácie a efektívnosti je obrovským plusom získanie osobného priestoru. Takmer hlavným zdrojom stresu práce na diaľku je neschopnosť byť sám so sebou. So svojimi myšlienkami, úlohami, úspechmi i neúspechmi. Zároveň tak získate možnosť si navzájom chýbať.

Posilnite svoje povedomie

Cítim sa teraz negatívny, pretože (vyberte si ten správny): Som hladný, nespal som dosť, nahromadil sa mi stres, som rozrušený,… Niečo iné? Pointa je jednoduchá: stres skutočne vzrástol. Karanténa, známi sú chorí, možno ste boli chorí, kríza rastie. To zhoršuje vašu citlivosť a robí vás zraniteľnejšími v situáciách, ktoré by ste inokedy mohli ľahko vydržať.

Máte plné právo zažívať a prejavovať negatívne emócie, ale ak ich skutočným zdrojom nie je váš partner, prečo si ich na ňom vylievať? Nevyrieši to váš problém, neukončí to situáciu, iba to zhorší. Možno má zmysel sťažovať sa, že sa cítite zle, alebo ukončiť negativitu iným spôsobom. Napríklad popracovať na meditácii, autohypnóze, akýkoľvek iný postup, aj keby ste zavesili boxovacie vrece a vybijete sa na ňom. Všetko je lepšie ako nadávať na nevinného človeka.

Rovnako s partnerovou negativitou

S najväčšou pravdepodobnosťou má váš partner tiež vysokú úroveň stresu a nie preto, že má voči vám osobnú antipatiu, ale preto, že sa cíti zle. Nie je to tak, že by ho to nejako ospravedlňovalo, je to len o tom aby si z toho ten druhý neodnášal pocity ako: „on ma vôbec nemiluje, som škaredý / nezaujímavý / náš vzťah je odsúdený na zánik“, ale naopak si z toho vziať „teraz je to pre neho ťažké, so mnou je všetko v poriadku, musíš nad tým premýšľať, ako zvýšiť komfort pre oboch. “

Viac sebalásky

Nikdy jej nie je veľa. Ťažké časy sú osobitným dôvodom, prečo si viac dopriať niečo potešujúce. Klasické odporúčanie: prvá vec, ktorú urobíte, keď otvoríte oči, a posledná vec pred zaspaním by vás mala potešiť. 10 minút ráno, 10 minút večer. Trochu príjemnej zábavy, kúpeľ, príjemná kniha … čokoľvek čo sa vám páči. Samostatne si počas dňa doprajte niekoľko intervalov 10 – 30 minút, venovaných iba sebe.

Mozog unavuje sedenie v štyroch stenách

Vonku sa končí jeseň a neustále je tma. Elektrické osvetlenie svieti na ulici aj v byte. Pred očami je navyše monitor počítača alebo telefón. Ak je to len trochu možné, choďte každý deň na prechádzku. Cesta k autu či do obchodu sa nepočíta. Prechádzka je chôdza bez cieľa. Proste len pre zábavu, pre vyvetranie si hlavy. Teplo sa oblečte a len kráčajte, pozerajte sa na stromy, na domy, na okolitý svet. Spomaľte svoj krok, veď cez deň sa každý z nás stále len ponáhľa. Často stačí  prechádzka na 10–20 minút. Cieľom je vymaniť sa z tlaku pravidelného životného rytmu a stereotypu.  Zároveň dodáte mozgu nový podnet na premýšľanie, nové dojmy.