Úvod Zaujímavosti Za akých podmienok môžu jazdiť deti na štvorkolke?

Za akých podmienok môžu jazdiť deti na štvorkolke?

3104
0
ZDIEĽAŤ
Za akých podmienok môžu jazdiť deti na štvorkolke?

Motory a stroje nie sú žiadne hračky a z detí sa dospelí nestávajú okamžite. Majú tí vaši pozitívny vzťah k športu a nie sú to teda žiadni domasedi? Čo by rodič nespravil pre svojho drobca, keď sa tak zaujato díva na starších na štvorkolkách? Posadíte ich na vašu štvorkolku alebo im vyberiete výlučne z modelov pre deti?

Pozor, dopravná situácia na našich cestách je skutočne vážna. Veľa dopravných nehôd spôsobujú už aj deti vo veku od 4 rokov. Bežným obrazom v čase voľna a prázdnin je, že štvorkolky slúžia na zábavu a adrenalín deťom, bez ohľadu na to, či im konštrukčne a po technickej stránke vyhovujú. Ešte smutnejšie je, že čoraz viac sa prostredníctvom štvorkoliek obsluhovaných deťmi chcú prezentovať rodičia. Pri vážnych nehodách vás neospravedlňuje ani to, že na štvorkolke jazdili po poľných cestách. Aj tam sa toho dokáže prihodiť veľa!

Zákon verzus ľudská zodpovednosť

Stále platí, že ak má vozidlo evidenčné číslo, za volantom môže sedieť len oprávnený vodič (teda držiteľ vodičského preukazu). Pre niektorých je priam výzvou, keď ho môžu získať už vo veku 15 rokov – sem patrí taktiež štvorkolka (ľahká) kategórie Le6.

Jednoducho povedané, tým hlavným vzorom na budovanie zodpovednosti u detí sú rodičia a ich správanie, neohliadnuc od toho, čo nám dovoľuje zákon. Rozdiely bádať už pri samotných typoch štvorkoliek. Napríklad „zľudovelo“, že štvorkolky can am sú tu, aby dokázali, že všetko je možné, cestné pravidlá neobchádzajú ani tieto stroje.

Ako dosiahnuť maximálnu bezpečnosť u detí na štvorkolke?

Deťom nepatrí štvorkolka, na ktorú musia dorásť, ale používajú ju s prihliadnutím na normálnu prevádzkovú polohu pri rovnom sedení. Majú dosah na riadidlá a otáčania, pričom stroj má byť max. 4-krát väčší než hmotnosť dieťaťa. Na prvé jazdy sú vhodné testovacie dráhy, ideálne pod dohľadom inštruktora. Dieťaťu nekupujeme len štvorkolku, ale učíme ho správne používať bezpečnostné prvky, chrániť si zrak, chrbticu a pri jazde nezabúdať na zdravý úsudok.