Úvod Zaujímavosti Čím dokážete zmeniť správanie ľudí okolo seba

Čím dokážete zmeniť správanie ľudí okolo seba

246
0
ZDIEĽAŤ
Čím dokážete zmeniť správanie ľudí okolo seba
Čím dokážete zmeniť správanie ľudí okolo seba

Rozhodli ste pre nejakú zmenu vo vašom živote. Každý človek potrebuje podporu niekoho iného , aby dokázal vytrvať vo svojom rozhodnutí, najmä ak to má spôsobiť premenu a následne motivovať ľudí v jeho okolí na podobné rozhodnutie. Vaše správanie vie zmeniť budúcnosť, hoci zmena vo vašom správaní bude úplne maličká.

Rozprávajte

Už len tým, že o niečom rozprávate pretvárate ľudí okolo seba. Nemusíte ich k ničomu nútiť , ani presviedčať , no napriek tomu váš postoj a vyjadrenia môžu napomôcť niekomu v rozhodnutí  nad ktorým už dlhšie uvažuje a vaše rozprávanie , ho privedie k tomu , že sa rozhodne urobiť to na čím iba dlhodobo alebo aj krátko premýšľal. Na to , aby sa niekto vo vašom okolí zmenil a dokonca aj vo veľkej veci nie je dôležité sa chváliť o svojich skutkoch alebo názoroch. Pri snahe nikoho neprehovárať máte zaručený úspech aspoň v tom, že druhý človek bude premýšľať , či sa nakoniec rozhodne vás nasledovať a urobí podobné rozhodnutie , alebo naopak bude vytrvalo stavať na tom svojom rozhodnutí, už ste dosiahli vplyv.

Zamontovať do bežného rozhovoru témy o ekológii alebo o spoločnosti sú veľmi dôležité názory rozličných ľudí na tú istú vec. Ak si vyberiete nejakú konkrétnu službu , môže to mať vplyv na mladšie aj staršie generácie najmä vtedy , ak ste nejaká známa osobnosť alebo ste viditeľný na verejnosti. Aj obyčajný ľudia môžu mať svojimi skutkami vplyv.

Skutky

Veľa ľudí neznáša , keď sa niekto chváli svojimi slovami, čo všetko vykonal. Niekedy má väčšiu váhu skutok vykonaný bez komentára alebo chválenia. Môžete ho urobiť v skrytosti, budete o ňom vedieť len vy a ten , ktorého sa týka. Vždy sa môže nájsť človek zahliadne náhodne a povie o tom niekomu, čo krásne videl a začne sa to šíriť ako skutok lásky, a pritom ten ,čo ho urobil nemusel prehovoriť.

Zdieľajte na sociálnych sieťach

Často sa hovorí ,že sociálne siete sú zlé, alebo ich kritizujeme za to čo všetko sa tam nachádza.  Vyše 60% Slovákov denne niekoľkokrát denne navštevuje sociálne siete – môžu slúžiť však aj na dobrú vec. Ak zverejníte niečo , čo dokáže iných nadchnúť a potešiť , budete víťazom hoci ste sa o to pričinili len minimálne… Aj fotka dokáže ukázať zmenu , ktorá môže ovplyvniť rozhodnutia druhých ľudí  Jednou z takých fotiek je napr. poskytnutie pomoci útulku , alebo domovu dôchodcov alebo odnesené oblečenie alebo hračky detskému domovu. Ďalším dobrým skutom môže byť adopcia zvieraťa , alebo vzatie dieťaťa do pestúnskej starostlivosti. Skúste zverejniť typ na dobré jedlo alebo fotku zákusku, prípadne fotku dobrej knihy , čo ste čítali, a čím vás obohatila.

Nebojte sa robiť dobro

Veľa ľudí sa pred inými hanbí urobiť niečo dobré. Hoci vidí , že niečo súrne treba urobiť a niekto potrebuje pomoc. Keď prekonáme svoj strach a hanbu niečo vykonať, tak to môže okolo stojacich divákov inšpirovať ku konaniu podobného dobra a tým majú vplyv aj na mladé generácie, ktoré nás budú nasledovať. Hanba konať dobré skutky , zastať sa niekoho kto si nevie pomôcť sám , alebo sa nečinne prizerať môže ovplyvniť ľudí okolo nás aj v negatívnom zmysle . Je na nás ako sa zachováme, či pomôžeme niekomu alebo sa vysmejeme.

Dajte si pozor na lenivosť a lajdáckosť

Paradoxom je , že práve niekedy naše neresti nás vedú k najväčším výmyslom a vynálezom na to , ako zúročiť našu lajdáckosť a lenivosť, to tým , že vymyslíme nejaký zlepšovák na hocijakú činnosť alebo výrobu niečoho do čoho sa nám vôbec nechce. Pohodlnosť je u niektorých ľudí zdrojom nadšenia , že môžu kreatívne tvoriť niečo pre dobro seba aj druhých ľudí. Lenivosť nám môže byť na úžitok aj na škodu, v závislosti od toho ako sa k nej postavíme. Ak  zneužijeme našu únavu a ľahostajnosť ku zlu- nepomôžeme aj keď si to situácia vyžaduje, neuvoľníme miesto na sedenie postihnutému človeku na barlách alebo mamičke s dieťatkom, staršiemu človeku alebo len niekomu na kom vidíme , že ledva stojí na nohách alebo mu je zle- tak dávame zlý príklad ľuďom okolo seba , že pomáhať netreba. Ak vymyslíme niečo čo zlepší druhému človeku život , uľahčí mu v jeho ťažkom zdravotnom stave prípadne vymyslíme alebo sa vymyslelo – umývačka riadu , elektrický vozík a pred mnohými rokmi napríklad aj koleso či páka na zdvíhanie- tak ovplyvňujeme pozitívne ľudí okolo seba.

Podporovanie malých remeselníkov, obchody alebo služby

Myslíte si , že je jedno čo so svojim životom robíte? Ste na omyle , každý jeden váš krok či viditeľný alebo z vášho pohľadu bezvýznamný ovplyvní predovšetkým vás samých , vaše okolie alebo rodinu . Podporením drobného remeselníka nezískate len originálny výrobok, aký nikto iný na svete nemá – lebo je robený na mieru , alebo podľa fantázie remeselníka a nosením alebo používaním výrobku ste vlastne akoby chodiaca reklama pre spoločnosť alebo drobného remeselníka. Napríklad môžete si dať vytvoriť umelecký dizajn na vašu bránu do domu, a ktokoľvek pôjde okolo a bude sa mu páčiť tak sa vás možno časom opýta , kto stojí za tým umeleckým dielom , ale aká firma vám robila dajme tomu zelenú terasu, alebo svetlo, záhradný nábytok, dekorácie v obývačke alebo kuchyni. Prípadne aká umelkyňa maľovala obraz na vašej stene, alebo šperkárka vyrobila vaše nádherné náušnice, či náhrdelník alebo prsteň.

Tiež nie jedno napríklad aj banka kde máte peniaze , môže mať rôzne charitatívne ciele , podporovať nadaných mladých umelcov a z ich kresieb ilustrovať kreditné karty, zaplatiť chudobným deťom vzdelanie, naučiť separovať odpad alebo iné

Náš vplyv na naše okolie je veľký, no málo si uvedomujeme , či je náš život hodný nasledovania, alebo skôr slúži ako odstrašujúci príklad pre mnohých. Mnoho ľudí získa aj ocenenie za prínos spoločnosti alebo grant na vlastný vynález, prípadne zloží pieseň, vydá knihu alebo namaľuje obraz, postaví nádherný dom… vyčistenie prírody si ľudia všimnú, alebo vyzveme kompetentných na osadenie nových košov do parku a iné. Opravíme cestu, chodník, odpraceme sne, či napadané lístie nie len pred našim vchodom ale dajme tomu aj susedovým, určite si to všimne. Buďme ohľaduplný k sebe aj k prírode a bude sa nám lepšie žiť…

Bc. Ľubica Bombalová