Úvod Zdravie a rodina Krvácanie z nosa u detí a dospelých – vážnosť alebo banalita

Krvácanie z nosa u detí a dospelých – vážnosť alebo banalita

781
0
ZDIEĽAŤ
Krvácanie z nosa u detí a dospelých – vážnosť alebo banalita
Krvácanie z nosa u detí a dospelých – vážnosť alebo banalita

Ako pri každom poranení , môže dôjsť ku krvácaniu , tak by sme ani krvácanie z nosa najmä u malých detí, tehotných žien a starších ľudí nemali podceňovať. Môže sa nám stať, že nám krváca z nosa, ale je dôležité vždy hľadať príčinu- môže ísť o buchnutie do nosa , poškriabanie nechtom pri vyberaní šušňa, čo nám bráni dýchať, ale tiež o závažné ochorenie ako je leukémia, ateroskleróza, zlomenina nosových kostičiek, vysoký tlak, cudzie teleso v nose, hormonálne poruchy štítnej žľazy, astma, alergické nádchy, otras mozgu, alebo krvácanie do mozgu a pod.

Krvácanie z nosa nemusí byť nič závažné alebo môže byť hlavným príznakom nejakého ochorenia. V mnohých prípadoch sú tieto stavy typické aj pre istú vekovú kategóriu. U detí je to predovšetkým špáranie v nose a následné poškriabanie citlivej sliznice, oslabené steny sliznice kvôli silnej nádche  , horúčke alebo tiež úrazu, prípadne napchatie hračky, malých kúskov jedla ako hrášok do nosa , prípadne pri neschopnosti jesť , keď sa zavádza nazogastrická sonda, vyberajú nosné mandle a podobne. Tiež môže nastať pri zápale vnútorného ucha alebo krvácaní do mozgu. Ďalším javom sú hormonálne zmeny v puberte alebo tehotenstve , kedy je zvýšené prekrvenie a hormonálne zmeny v organizme.

Úrazy a operácie

U všetkých vekových kategórii existujú najrôznejšie úrazy a nehody. Ako u malých detí je cudzie teleso v nose , prudký náraz do hlavy , zlomené nosové kostičky, zápal stredného ucha – môže hnis s krvou vytekať , pri operáciách a výbere nosných mandlí , operácie nosovej prepážky, intubácia nešetrné násilne smrkanie, veľmi upchatý nos alergickou alebo aj bežnou nádchou, prudké fúkanie nosa, môže spôsobiť popraskanie cievok.

Krehkosť drobných ciev môže vzniknúť pri nedostatku vitamínu C.

Mechanické poškodenie pri zlozvykoch , skúmanie dutiny nosa  prstami, vkladanie malých predmetov do nosa

Infekcie a prechladnutia väčšinou vedú k nadmernej tvorbe hlienu , hnisu v nose a prínosových dutín a dochádza ich dráždeniu a následnému rozrušeniu slizníc a následne k ich krvácaniu

Alergie sprevádzaná silnou nádchou, opuchnutými očami, následne  vznik nosových polypov – náchylnosť na krvácanie sa najčastejšie stupňuje pri alergických záchvatoch , prípadne neliečená alergia postupne oslabuje sliznice a krvné vlásočnice tlakom smrkania praskajú.

Vysoký tlak  ak je veľmi vysoký tak spôsobuje preplnenie ciev v tele veľkým množstvom krvi, čo následne steny ciev nevydržia a prasknú. Pretlak v cievach spôsobí ich rozšírenie a následné zúženie steny a jej oslabenie a praskanie.

Užívanie drog v prvom rade ide o šňupanie, nadmerné pitie alkoholu , šňupanie kokaínu, čuchanie prchavých látok – toulen, hrozí rovnako ako u vysokého tlaku preplnenie ciev krvou a ich následne praskanie

Poruchy zrážania krvi , hemofília alebo iné ochorenia krvi- leukémia tento typ krvácania z nosa je veľmi rozšírený  a možno predpokladať jeho náročné zastavenie, telu totiž chýbajú faktory na zrážanie krvi a tým dochádza tiež poškodzovaniu slizníc z neschopnosti organizmu reagovať a zastaviť krvácanie, môžu sa aj inde vytárať krvné zrazeniny keď tiež opačný problém trombóza.

Nádory v nosnej dutine alebo v prínosových dutinách – sú to zriedkavo vyskytujúce sa nádory, ale v tele kdekoľvek je rakovina tak extrémne prekrvenie spôsobí praskanie oslabených stien ciev .

Ak je krvácanie veľmi silné alebo sa pridruží vracanie krvi – treba urgentne vyhľadať lekársku pomoc- môže ísť o stečenú krv do hrdla a následne vracanie , ale tiež to môže byť s nosohltana alebo pažeráka alebo aj zo žalúdka..

Krvácanie v tehotenstve vplyvom hormonálnych zmien – zvýšeným hladinám progesterónu a estrogénu , je zdúrenie slizníc všetkých častí tela a aj nosa a môže sa vyskytnúť krvácanie z nosa, zhoršená možnosť sa sa nadýchnuť vedie k neustálemu  posmrkovaniu a užívaniu kvapiek , ktoré spôsobia poškodenie slizníc a následné krvácanie  – neohrozuje to ženu ani vyvíjajúce sa dieťa , len je to veľmi nepríjemné

Prvá pomoc na zastavenie krvácania z nosa

ľahko predkloniť hlavu stlačte obe nosové krídelká a snažte sa dýchať ústami priložte si vreckovku namočenú v ľadovej vode na nos , čo spôsobí stiahnutie ciev a zastavenie krvácania môžete si vložiť do nosa vatové tampóny na zastavenie krvácania a tiež si sadnúť a na zátylok priložiť studený obklad po zastavení krvácania sa vyhýbajte smrkaniu minimálne po dobu 2 hodín , aby sa stiahnuté cievy  opäť príliš nenaliali krvou a nespustili opätovné krvácanie pozor na krvácanie z nosa u malých detí sa hlava nezakláňa , aby krv nehltalo alebo nevdýchlo !!!

V prípade  častého krvácania z nosa , alebo jeho veľmi častej frekvencií alebo neschopnosti ho zastaviť ani niekoľko desiatok minút- treba navštíviť lekára ,a by sa vylúčila iná príčina respektíve vážna choroba , ktorej krvácanie z nosa môže byť príznakom…

Bc. Ľubica Bombalová