Hitom tohto roka je jednoznačne tekvica Hokkaido. Má výbornú maslovú chuť, jednoducho sa pripravuje a má úžasné liečivé účinky na ľudský organizmus.
Hokkaido pochádza z krajiny vychádzajúceho slnka – Japonska, kde ju pôvodní obyvatelia pestovali na sopečných pôdach ostrova Hokkaido. Kedysi hokkaido patrilo medzi jedlá chudobných a dobytka. Teraz, vďaka liečivým účinkom na ľudský organizmus, sa stáva vyhľadávanou lahôdkou aj v tých najlepších reštauráciách.
Tekvica hokkaido má mäkkú, maslovú dužinu. Je jedinou tekvicou, ktorú nemusíme šúpať. Práve naopak. Odporúča sa konzumovať aj so šupkami, v ktorej nájdeme najviac vitamínov a živín. Stačí ju dôkladne umyť, rozrezať a odstrániť časť so semienkami. Semienka vieme ďalej opražiť a využiť ako ozdobu na polievku, či jesť samostatne ako chipsy. Tekvica výborne chutí aj upečená, udusená, či grilovaná. Vynikajúca je len tak s pečivom, prípadne ako krémová polievka, alebo pečené plátky vhodné aj ako samostatné jedlo, či príloha. Je vhodná do polievok, omáčok, šalátov a nátierok. Výborne dopĺňa jedlá na slano, ale je aj veľmi chutná v koláčoch a sladkých dezertoch.
Prečo je hokkaido také zdravé?
Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je výbornou prevenciou proti chrípke a prechladnutiu. Obsahuje aj mnoho cenných minerálnych látok. Je to skutočná vitamínová bomba pre naše zdravie.
Okrem toho je hokkaido bohaté na draslík, luteín, vápnik, fosfor, železo, horčík, kyselinu listovú a zinok. Obsahuje množstvo vlákniny a je v nej dominantné zastúpenie vitamínov A, B, E a K.
Jeho výrazná oranžová farba naznačuje, že má vyšší obsah betakaroténu ako mrkva.
Navyše, na túto potravinu nie sú zistené nijaké alergie, je vhodná aj pre diabetikov, tehotné ženy, pochutnávať si na nej môžu aj ľudia pri intolerancii na lepok. Jej konzumáciou sa zlepší aj vaše trávenie, preto je nápomocná aj pri chudnutí.
Ďalšie pozitívne účinky tekvice
- Znižuje pravdepodobnosť vzniku infarktu a mŕtvice, keďže znižuje krvný tlak a napomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi
- Má protizápalové účinky
- Má močopudné účinky
- Zlepšuje zrak
- Blahodarne pôsobí pri žalúdočných problémoch, ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice
- Prečisťuje celý organizmus
- Obsahuje mnoho antioxidantov
- Chráni bunky a podporuje zdravú pokožku
- Má málo kalórií
Ako spoznáme zrelú tekvicu?
V prvom rade nádhernou oranžovou farbou. Samozrejme, vyberáme plod bez poškodení. Dávame pozor, aby nebola otlčená a nahnitá. Mala by „znieť“ duto a jej drevnatá stonka by mala byť suchšia.
Ako skladujeme tekvicu Hokkaido?
Vhodným prostredím na skladovanie je suchá pivnica. Takto vydrží až do jari. V chladničke ju môžeme ponechať tri mesiace. Je vhodné ju aj zamraziť. Počas celého roka si tak môžeme pripravovať obľúbené a zdravé pochúťky až do ďalšej sezóny.