Úvod Zdravie a rodina Čo robiť deťom na desiatu: Zoznam 5 dôležitých prvkov pre zdravie

Čo robiť deťom na desiatu: Zoznam 5 dôležitých prvkov pre zdravie

1457
0
ZDIEĽAŤ

My rodičia to dôverne poznáme. Naše deti odmietajú jesť. Ak majú zjesť miniatúrny kúsok zeleniny, musíte im sľubovať hory-doly, aby ste ju do nich dostali. Poniektorí sa musia aj vyhrážať, no o tom potom ?

Teraz sa natíska dobrá otázka: Čo mám dať svojmu dieťaťu do školy na desiatu?

Dôležitá je pestrosť vitamínov

To je skvelá rada, ale ako dosiahnuť, aby mi to moje dieťa aj zjedlo? To sa dozviete nižšie v článku v sekcii ,,Ako nato“. Už teraz sa pripravte nato, že sa musíte poriadne obrniť riadnou dávkou trpezlivosti. Pretože prinútiť deti, aby jedli niečo, čo sa im bridí, nie je jednoduché. Vždy hlavne zostaňte trpezlivý a nevzdávajte sa! Aj keď vám polovičku desiaty prinesie vaše dieťa naspäť, musíte vydržať. Podľa overených rád je jedno isté: Raz ho zlomíte!

Zoznam piatich dôležitých prvkov pre zdravie:

  1. Chlieb a pečivo – UHĽOHYDRÁTY

Sacharidy tvoria základ a sú najdôležitejšími dodávateľmi energie. Najlepšie je mať vysoký obsah vlákniny, aby energia vydržala dlho. Cereálie, semiačka a orechy, ktoré pečivo obsahuje, vám dáva pocit plnosti pre dlhší čas. Kupujte či pečte (vždy deň predtým) pečivo či chlieb len zo zdravej a kvalitnej múky. Biela múka má byť tabu.

  1. Šunka, syr, nátierky alebo mliečne výrobky: BIELKOVINY

Chutne a bohaté na dôležité vitamíny! Dôležitá je rozmanitosť. Niekedy chudá šunka, niekedy syr, niekedy čerstvý syr alebo nátierka z lahodného tvarohu, zeleninová, cícerová, vajíčková alebo tuniaková nátierka. Skvelé na nátierkach je to, že rozmanitosť pri nich nemá hraníc. Tak dodáte svojim najdrahším pokladom dôležité vitamíny.

  1. Čerstvé ovocie a zelenina: VLÁKNINA

Ovocie a zelenina sú súčasťou zdravej desiaty a nesmú chýbať v žiadnej desiatovej krabičke. Každý chlieb chutí omnoho lepšie, ak pridáte pár prúžkov papriky alebo kúsok jablka. Vyskúšajte to! Ovocie a zelenina navyše poskytujú dôležité vitamíny a vlákninu a sú tiež vhodné ako občerstvenie medzi väčším jedlom.

Ovocie a zelenina sú najlepšie čerstvé a sezónne. Jahody a reďkovky na jar, marhule, broskyne a paprika v lete a jablká, hrušky a mrkva na jeseň a v zime.

Malo by to byť pekné a farebné, pretože farby robia život zábavnejším a občerstvenie atraktívnejšie. Ak sa ovocie a zelenina nakrájajú na plátky a tyčinky alebo sa kladú na špajle, deti sa hneď s radosťou na ne vrhnú.

  1. Nápoje: Dôležitá HYDRATÁCIA po celý deň

Nezabudnite piť! Čistá voda je tá najvhodnejšia a deti uprednostňujú jej čistú číru verziu. Môžete ju však trocha ,,okoreniť“ a pridať do fľaše kúsok pomaranča alebo citróna. Voda neobsahuje zbytočný cukor a v prípade potreby ju možno ľahko doplniť.

Ovocné šťavy sú tiež skvelou alternatívou. Ak má vaše dieťa rado túto verziu, rozhodne mu ju do školy doprajte. Vašou odplatou bude jeho zdravie!

  1. Pridajte aj niečo navyše: ODMENA ZA ZJEDENIE CELEJ DESIATY

Deň v škole či v škôlke je často dlhý a vyčerpávajúci, odporúčame preto čerstvé bobule, orechy alebo sušené ovocie, müsli sušienky alebo dokonca muffin. Snažte sa, aby sladkosti vždy spĺňali určité výživové podmienky.

Ako dosiahnuť, aby mi dieťa aj naozaj desiatu zjedlo?

Odmeňujte ho. Zakaždým, ak zje desiatu, doma mu dáte niečo extra (malá sladkosť). Správna výživa dieťaťa vo fáze rastu je veľmi dôležitá. Niektorí rodičia to skúšajú aj vo forme ,,menšieho úplatku“. Môžete mu aj sľúbiť, že ak vždy zje desiatu, uvaríte mu, čo má rado (napríklad hranolky, palacinky, deťmi obľúbené špagety, atď.). Forma odmeňovania (+ dobré body, za ktoré niečo potom väčšie dostane ako odmenu) sú v mnohých rodinách veľmi populárne a naozaj aj fungujú. Neváhajte a vyskúšajte ich i vy! Napokon, zdravie našich detí je pre nás rodičov to najdôležitejšie poslanie.

V budúcom článku si napíšeme pár receptov pre zdravú a chutnú desiatu. Zostaňte s nami!