Určite sa mnohí z vás žien pokúšalo rôznymi spôsobmi schudnúť. Dôvody sú rôzne, jedným z nich sú zdravotné problémy / malé obľúbené šaty / zahájiť letnú sezónu novými plavkami/ povedal vám váš partner, že ste tučná…
Všetky diéty majú jednu zásadnú chybu, odopieraním, niektorých zložiek potravín, vám budú chýbať určité druhy sacharidov/vitamínov/stopové prvky.
Po istom čase vás začne diéta demotivovať a vyčerpávať. Chudnúť sa dá zdravo a bez hladovania. Zmena životného štýlu pomôže k zabudnutiu na diéty a ustavičné odriekanie. Živiny , ktoré telu chýbajú nenahradíte diétou. Je dôležité, aby ste jedli pravidelne.
1.pravidelné stravovanie a správne jedlo
Základným kameňom správneho chudnutia je dodať organizmu všetky živiny, vitamíny, bielkoviny, sacharidy, tuky, minerály. V pravidelných dávkach rozdelené jedlo na 3 hlavné a 2 menšie jedlá. Raňajky sú základným štartérom metabolizmu celého dňa. Nevynechávajte pečivo, len si vyberajte kvalitné bez konverzačných látok – najlepšia voľba- celozrnný/ špaldový/ kváskový chlieb
Desiata- doplnenie vlákniny , ovocie , zelenina , orechy semienka
Obed – sýte jedlo- vyhnite sa mastnému / vyprážanému jedlu, bohatšie na tuky a bielkoviny- polievka / šalát/strukoviny/bielkovinové jedlá/ sacharidové jedlá
Olovrant- doplniť ovocie a vitamíny/ zdravé bielkoviny/orechy/ jogurt/proteínové tyčinky
Večera – kombinácia zeleniny a bielkovín- vyhnite sa tukom a sacharidom- predĺžené trávenie- mäso/ ryba /tofu
Jesť max. 2-3 hod pred spánkom
2.pravidlo – sacharidový gradient
–čim pokročilejšia hodina dňa znižujte príjem sacharidov, musia byť rovnomerne v celom dni a najmenej večer…
3.pravidlo- veľkosť porcii
Tak ako pravidelnosť si treba osvojiť veľkosť porcii/ zachovanie striedmosti*
- Zelenina neobmedzene
- Ovocie 200-350g
- Pečivo 80-110g
- Syr 50-70g
- Obilniny – 100-150g
- Mäso -150-200g
- Polievka – do 350ml ( kalorické tabuľky príjmu potravy)*
Máme jesť pravidelne a v primeranom množstve. Telo nemá hladovať, aby nebolo nútené robiť si zásoby, aby nemalo dôvod. Máme jesť preto , aby sme žili, nie žiť preto , aby sme jedli…
Použitá literatúra – *Poláková, Kalorické tabuľky, kalórie jednotlivých potravín , 12/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách….
Bc. Ľubica Bombalová.