Úvod Zdravie a rodina „FÚÚÚJ, špenát!“ Vďaka týmto trikom si zeleninu zamilujú aj vaši drobci

„FÚÚÚJ, špenát!“ Vďaka týmto trikom si zeleninu zamilujú aj vaši drobci

721
0
ZDIEĽAŤ

„Fuj, špenát“, „Fuj mrkva“, „Fuj, cvikla“, veľmi dobre známe prehlásenia detí, ktoré pozná každá druhá mamička. Chcete, aby ste nemuseli so svojimi drobcami bojovať pri každom zdravom obede, ktorý im pripravíte? Tak na nich vyskúšajte niektoré z nasledujúcich trikov.

Zelenina NIE JE zdravá!!!

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je u detí nepopulárna práve zelenina? Chuťou ani farbou to nie je. Podľa mnohých psychológov zeleninu deťom znechutíme my, našim neustálym opakovaním, že je zdravá. Tým dieťa iba upozorňujeme na to, že je na tomto jedle niečo iné.

Pre malého drobca pritom nemá informácia o zdravotných benefitoch žiadnu hodnotu. Takže, ak chcete, aby vaše dieťa milovalo zeleninu, nesnažte sa ho nútiť, aby ju milovalo kvôli zdravotnému prínosu. Jednoducho zo zeleniny urobte normálne „nezdravé jedlo“.

Buďte príkladom

Chcete, aby vaše dieťa jedlo zeleninu, no vy sami ju obzvlášť neobľubujete? V tom prípade by ste sa nad sebou mali zamyslieť. Práve vy ste najlepším príkladom, a ak vaše dieťa uvidí, že zeleninu milujete, bude ju milovať aj ono. Taktiež sa to však nesnažte robiť nasilu. Pri raňajkách si na chlieb dajte reďkovku alebo paradajku a spoločný obed navarte tiež v „zeleninovom štýle“. Deti sa drvivú väčšinu vecí učia práve pozorovaním. Tento fakt hrá vo váš prospech, tak ho poriadne využite.

Picasso na tanier

Malé deti milujú ochutnávanie všetkého, čo zaujme ich oči. To je dôvod, prečo pred nimi musíme skrývať čistiace prostriedky, gombíky či iné lákavo vyzerajúce nebezpečné „potraviny“. Túto skutočnosť môžete využiť taktiež. Skúste im najbližšie z brokolice urobiť ježka, mrkvu premeniť na húsenicu či z uhorky a paradajok vytvoriť veselého motýľa. Uvidíte, že takto servírovanej zelenine, neodolá ani ten najzarytejší detský antivegetarián.

Varte spolu

Jedlo, ktoré pripravíte spolu so svojim dieťaťom, mu bude chutiť aj keby bolo z tej „najodpornejšej“ zeleniny na svete. Skúste si s vašim drobcom pripraviť obložené chlebíky pre celú rodinu. Samozrejme, pri spoločnej večeri či raňajkách nesmiete zabudnúť na prehnané chváli o tom, aké úžasné jedlo vaše dieťa pripravilo. Mieru chválenia prispôsobte veku vašej ratolesti. Nič, čo je príliš okaté, nebude mať ten správny efekt.

Musíte ju zakamuflovať

Buďme k sebe úprimní, ani my dospelí mnohokrát nejeme zeleninu tak, ako ju stvorila príroda. Vezmete si bežne do ruky kus surovej mrkvy, na ktorej si neskutočne pochutnávate? Tak takto zeleninu neponúkajte ani svojim ratolestiam. Spracujte do ju do nátierok, omáčok, polievok alebo štiav. Trošku soli alebo cukru navyše okabáti ich chuťové poháriky a žiadne „FUJ“, už pri stole nezačujete.

Výbornou formou, do ktorej môžete spracovať akékoľvek druhy zeleniny, ale i ovocia, sú mrazené drene alebo ovocné šťavy. Predsa len, taký džús z cvikly vyzerá neodolateľne a váš drobec ani len nemusí tušiť, z čoho presne je vyrobený.

Predchádzajte traume zo školskej jedálne

Je nejaká zelenina alebo jedlo z nej, ktoré naozaj nemáte radi ani dnes? Už? Teraz sa v pamäti vráťte do svojho detstva. Spomínate si na ten moment, kedy ste tento pokrm znenávideli? Odpoveď znie väčšinou, „v školskej jedálni“. Presne tak, pri všetkej úcte k tetám kuchárkam, ich gastronomické výtvory nie sú vždy najlepšou formou, ako si obľúbiť hrachovú polievku či cuketové placky. Ak teda chcete vychovať malého milovníka zeleniny, mali by ste ho za každú cenu ochrániť pred touto traumou.

Samozrejme, nie je to jednoduché. Obedy budete musieť variť výhradne vy a chutne alebo vaše dieťa prihlásiť do škôlky či školy, kde pracujú šikovné tety kuchárky. Reálnejším riešením je však dopredu sledovať jedálny lístok. Ak uvidíte, že by v niektorí deň vašej ratolesti hrozila takáto ujma, pošlite ju na obed k starým rodičom alebo ho navarte jednoducho sami.