Úvod Zaujímavosti Holandský rezeň. Hoci podľa mena z Holandska, je to naša klasika

Holandský rezeň. Hoci podľa mena z Holandska, je to naša klasika

15
0
ZDIEĽAŤ
Holandský rezeň. Hoci podľa mena z Holandska, je to naša klasika

Mnohí si ho pamätajú zo školských jedální, kde patril k hitom. Do našich kuchýň pritom prišiel už pred viac ako sedemdesiatimi rokmi. Chrumkavá krusta na povrchu pripomína rezeň, ale po zakrojení sa objaví to pravé kúzlo: veľa šťavy z mletého mäsa i roztekajúceho sa syra.

Deti ho milujú, pretože ide o perfektnú chuťovú harmóniu a navyše je rezeň zakaždým mäkký. A keď použijete kvalitné suroviny, rozhodne je aj zdravý. Namiesto jazierka oleja pri vyprážaní môžete totiž použiť funkciu teplovzdušného fritovania, a lahôdku tak pripraviť s minimom tuku. Vyskúšajte náš recept na holandský rezeň s netradičnou zemiakovou kašou podľa blogerky Eriky z Kapky medu!

Na štyri porcie si pripravte:

Na holandské rezne:

  • 600 g mletého mäsa mix (hovädzie a bravčové)
  • 100 g eidamu
  • 1 vajce
  • soľ, čierne korenie
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • vajcia, múku a strúhanku na trojobal
  • olej na smaženie

Na kašu:

  • 1 kg zemiakov
  • 150 g zeleru
  • soľ
  • 100 g masla
  • mlieko podľa potreby

Ako postupovať?

Zemiaky a zeler ošúpte a nakrájajte na kocky a vo vriacej osolenej vode ich varte domäkka.

Medzitým dajte do misy mäso, pridajte vajcia, petržlenovú vňať, nastrúhaný syr a zmes osoľte a okoreňte. Dôkladne prepracujte a vytvorte 4 placky. Postupne ich obaľte v múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke.

Na oleji usmažte placky dozlatista. Môžete ich ale pripraviť aj bez tuku v rúre pomocou špeciálnej funkcie pre teplovzdušné vyprážanie. Stačí ľahko pokropiť povrch olejom pomocou ručného rozprašovača a zvoliť príslušnú funkciu. Keď využijete aj priparovanie, bude povrch chrumkavejší, ale nepresušený. Túto skvelú možnosť ponúkajú napríklad nové rúry MORA.

Uvarené zemiaky zlejte, roztlačte a prešľahajte s maslom a teplým mliekom. Hotové rezne podávajte so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom podľa chuti. Ako obmenu môžete vyskúšať do hmoty na rezne pridať sušené paradajok v oleji.

Erika a Kapka medu

Erika je nielen skvelá kuchárka, ale predovšetkým skúsená autorka. A tieto dve vášne spojila v blogu s poetickým názvom Kvapka medu. „Varenie pre mňa nie je o vážení a dodržiavaní presného receptu podľa pokynov. Variť sa má s fantáziou a citom. Chuťové poháriky má totiž každý naladené inak. Popravde nie som žiadna dietárka ani miss fitness. Preferujem pri varení aj čohokoľvek iného zdravý sedliacky rozum,“ hovorí Erika.

Tip na inteligentnú rúru s teplovzdušným vyprážaním

Nová extra veľká kombinovaná rúra MORA VTS 785 BW upúta už na prvý pohľad elegantným prevedením s dvierkami z bieleho skla aj klenutým vnútorným priestorom po vzore kamenných pecí, vďaka ktorému pečie rovnomerne. Rúra s funkciou pary a veľkorysým vnútorným objemom 77 l umožňuje nastaviť teplotu s presnosťou na jeden stupeň v úctyhodnom rozmedzí 30 až do 300 °C. Má 22 automatických programov na pečenie vrátane parných. Nechýba ani funkcia pre zdravé teplovzdušné fritovanie bez tuku; ak pridáte aj paru, povrch bude chrumkavejší. Vďaka veľkému priezoru vo dvierkach a dvojitému osvetleniu nemusíte rúru zbytočne otvárať. K pohodliu prispieva praktický teleskopický výsuv aj tlmené zatváranie a otváranie dvierok. Perfektné vyčistenie parou zaistí funkcia ECO Clean. Rúra spadá do úspornej triedy A+. Stojí 379 EUR.