Existuje veľké množstvo ľudí , ktorí milujú pálivé, ostré alebo korenené jedlá. Sú však aj takí, ktorým to môže spôsobiť zdravotné problémy, lebo pre nich samotná pálivosť nepríjemná. Neoddeliteľnou súčasťou je čili paprička , ktorá môže byť v podobe celej papričky, prášok alebo omáčka…
Čo obsahuje čili paprička
Obsahuje kapsaicín ide o látku, ktorá pri styku s ľudskými sliznicami spôsobuje podráždenie , pálenie a bolesti.
- kapsaicinoidy, bielkoviny, tuky, vodu , vlákninu, sacharidy
- vitamíny – A,B,C,E,K , luteín, betakarotén
- minerálne látky – draslík , sodík , vápnik , horčík ,železo , fosfor, zinok ,fosfor, selén , omega 3 a 6 mastné kyseliny
Pálivosť sa meria na Scovilleho stupnici – hodnota vyjadrená číslom napr. 100-500 SHU, max. 16.mil SHU čo je čistý neriedený kapsaicín…
Pozitívne vlastnosti
- Zníženie hmotnosti
Pikantné jedlo môže skutočne pomôcť schudnúť, vzhľadom na podporu a zrýchlenie metabolizmu. Mozog , ktorého receptory zaznamenajú pálivosť , si vezme oveľa menej kalórii z jedla aj ,keď jete svoje obľúbené kalorické jedlo napr. pizzu, kebab. Nič netreba preháňať, lebo veľké množstvo pálivého jedla môže aj škodiť.
- Úľava od bolesti
Látka kapsaicín je aktívna zložka pálenia čili papričiek a v ústach spôsobuje bolesť z pálenia , ale paradoxom správnej koncentrácie pôsobí ako liek proti bolesti. Tá látka sa používa aj v krémoch alebo mastiach na hojenie bolesti svalov alebo kĺbov. Nič netreba hnať do extrému, môže to spôsobiť nežiaduce účinky. Znecitlivý trigeminálny nerv a znižuje neuropeptid CGRP- zodpovedný za vyvolanie migrény.
- Pre obsah látok luteín a zeaxantín sú skvelé na vnútornú výživu očí
Neprikladať z vonku na oči !!! mohlo by dôjsť k ich poleptaniu a poškodeniu. Jalapenos papričky patria k producentom už spomínaných výživových látok na oči- slúži ako prevencia šedého zákalu , prevencia očných ochorení a výživa sietnice.
- Dlhovekosť
Pálivé jedlá sú aj zdravé, ale vo veľkom množstve môžu spôsobiť podráždenie pažeráka, žalúdka alebo čriev. Palivá paprika sa konzumáciou stáva preventívnym prvkom proti rakovine, ischemickej chorobe srdca a tiež dýchacích ciest. To sú najväčšie a najčastejšie príčiny úmrtia na Slovenku ale aj vo svete
- Mladosť a krása
Okrem dlhovekosti sa štipľavosť jedla podieľa predovšetkým na roztiahnutí a prekrvení ciev najmä na tvári a tým vyhladzuje a prekrvuje pokožku. Sviežosť pleti dodá aj rehydratačná maska s rovnakým efektom. Kajenské korenie stimuluje prietok krvi, dodáva lesk vlasy.
- Lieči chrípku a prechladnutiu
Bohatstvo vitamínu a pro- vitamínu A- je kľúčom k udržaniu zdravého dýchacieho systému, čriev a močového systému
Vitamíny A a C dôležité na imunity, dokáže stimulovať telo v boji s alergiou.
- Podporuje rast červených krviniek a zdravé srdce
Udržiavanie zdravého srdca a obehovej sústavy je to skvelý prirodzeným spôsobom , majú vysoký obsah draslíka , kyslina listová , uľahčuje prietok krvi v tele. Pomáhajú ku kvalitnej krvotvorbe a tvorbe červených krviniek a zvyšuje prenos kyslíka. Obsahujú aj riboflavín a niacín , udržiava zdravú hladinu cholesterolu…
Negatívne vlastnosti
Spozorujeme ich aj voľným okom
- Pálenie úst a pier
- Dráždivý kašeľ, kýchanie podráždenie hrdla až dusenie
- Pľuzgiere na perách a vo vnútri úst
- Zmena farby pokožky
- Spálenie chuťových pohárikov- dočasný stav
- Príčinou riedenia krvi
- Podráždenie žalúdka a črevá
- Začervenanie a opuch sprevádzaný intenzívnou bolesťou
- Chráňme si oči aj pred parou z jedla kde sme pridali čili
Prvá pomoc
Vypiť plnotučné mlieko, mliečny obklad, ruky namočiť priamo do misky s mliekom. Ak užívate lieky na riedenie krvi treba sa poradiť s lekárom o vhodnosti konzumácie čili…
Všetko treba používať z mierou lebo všetko jedlo na svete môže byť liekom aj jedom zároveň….
Bc. Ľubica Bombalová