Úvod Zaujímavosti Automatické výrobníky zmrzliny, výrobníky ľadu a drviče pre profesionálnu gastronómiu

Automatické výrobníky zmrzliny, výrobníky ľadu a drviče pre profesionálnu gastronómiu

36
0
ZDIEĽAŤ
Automatické výrobníky zmrzliny, výrobníky ľadu a drviče pre profesionálnu gastronómiu
Automatické výrobníky zmrzliny, výrobníky ľadu a drviče pre profesionálnu gastronómiu

Automatické výrobníky zmrzliny a šľahačky, rovnako ako stroje na výrobu a drvenie ľadu, sú zariadenia, ktoré sa používajú v zmrzlinárňach, cukrárňach, kaviarňach a baroch. Výrobu zmrzliny rôzneho druhu zaistia na to určené stroje. Na výrobu a porciovanie ľadu na použitie v profesionálnej gastronómii sa používajú aj špeciálne stroje, teda výrobníky kociek ľadu a drviča. Než sa rozhodneme pre kúpu niektorého zo strojov, poďme sa s nimi trochu bližšie zoznámiť.

Automatický výrobník zmrzliny 

Aký automatický výrobník zmrzliny zvoliť pre novo otváranú zmrzlináreň alebo cukráreň? Záleží na tom, aké pochutiny chceme vyrábať. Pokiaľ sa rozhodneme pre remeselnú zmrzlinu a sorbety na báze ovocia alebo prírodných štiav, bude najlepším prístrojom kontinuálny výrobník freezer. V takejto situácii sa oplatí mať vo výbave pasterizátor, teda stroj zodpovedný za pasterizáciu, skladovanie a zrenie základu pre ďalšiu výrobu zmrzliny. Zmrzlinárne, ktoré ponúkajú obmedzené množstvo príchutí a vyrábajú pochutinu v menšom množstve, často používajú kombinované stroje, ktoré v jednom prístroji ponúkajú funkciu frezeru a pasterizátora. Na výrobu tradičnej talianskej zmrzliny je najlepšie zvoliť zmrzlinový stroj typu soft, ktorý je možné použiť aj na výrobu mrazených jogurtov. Navrhujeme zvážiť investíciu do emulgátora, ktorý pomáha ušetriť množstvo drahocenného času pri príprave konkrétnej chuťovej zmesi.

Automatický výrobník šľahačky

Automatické výrobníky šľahačky zaistí rýchlu výrobu veľkého množstva šľahačky, sú teda výbornou alternatívou k sifónom. Moderná technológia zaručí vysoký stupeň prevzdušnenia výsledného produktu a jeho nemennú a stabilnú štruktúru. Vďaka použitiu vzduchu, namiesto oxidu dusného, má šľahačka z automatického výrobníka neutrálnu chuť a perfektnú hustotu. Pokiaľ nám teda nie je kvalita tohto produktu v ponúkaných dezertoch ľahostajná, je voľba automatického výrobníka šľahačky namiesto sifónu samozrejmosťou.

Výrobník ľadových kociek a drvie ľadu

Každý profesionálne vybavený bar by mal mať k dispozícii výrobník ľadových kociek a drvič ľadu, teda zariadenie slúžiace na jeho výrobu a nadrvenie a potrebnú frakciu. Ľad sa bez ohľadu na ročné obdobie pridáva do rôznych alkoholických nápojov, koktailov a nápojov. Používa sa tiež na chladenie šampanského alebo vína podávaného na stôl v špeciálnom vedre.

Profesionálny výrobníky ľadových kociek sa vyrába v dvoch variantoch – so zásobníkom a bez neho. Výrobníky ľadu so zásobníkom sú pohodlnejšie a rýchlejšie, pretože odpadá presypávanie vyrobených kociek ľadu do inej nádoby. Výrobník ľadových kociek vyrába ľad rozprašovaním vody na výparník, vďaka tomu sú odstránené všetky nečistoty a vzduchové bubliny v ľade. V prípade prenosného výrobníka ľadových kociek menších rozmerov sa ľad vyrába zalievacou metódou, takže ľadové kocky väčšinou nie sú dokonale priehľadné. Výhodou je, že malé výrobníky ľadu nevyžadujú trvalé pripojenie k vode a odpadu. Rozmanité rozmery a kapacity výrobcov ľadových kociek umožňujú vybrať si zariadenie optimálne prispôsobené potrebám konkrétnej prevádzky.Automatické výrobníky zmrzliny, výrobníky ľadu a drviče pre profesionálnu gastronómiu

Ľad môžeme drviť na požadované frakcie rôznymi spôsobmi, je to možné ručne, ale ak nechceme strácať drahocenný čas, potom súčasťou základného vybavenia baru musí byť drvič ľadu. Toto zariadenie slúži nielen na drvenie hotových kociek, ale aj na výrobu sorbetov alebo chladenie niektorých výrobkov. Na výber sú dva typy drvičov – ručné a elektrické. Ručné drviče ľadu sú cenovo dostupné a ekonomicky úsporné, pretože nespotrebúvajú elektrinu. Elektrické drviče ľadu sú oveľa výkonnejšie ako ručné modely. Využívajú sa predovšetkým v podnikoch s vysokým dopytom po ľadovej triešti, teda vo väčších reštauráciách a baroch, kluboch a obchodoch s potravinami.