Úvod domácnosť a bývanie Nové bývanie s novým osvetlením. Poradíme vám, ako postupovať pri rekonštrukcii

Nové bývanie s novým osvetlením. Poradíme vám, ako postupovať pri rekonštrukcii

384
0
ZDIEĽAŤ
Nové bývanie s novým osvetlením. Poradíme vám, ako postupovať pri rekonštrukcii

Rekonštrukcia bytu alebo domu je zložitou a prácnou záležitosťou. Na druhej strane stojí všetka tá námaha za skvelý pocit z dobre vykonanej práce. Pred rekonštrukciou je potrebné myslieť na všetky detaily. Niektoré z nich v závere dokážu dotvoriť celkovú atmosféru a pocit naozajstného domova. Jedným z týchto detailov je bez pochýb osvetlenie. Inšpirujte sa našimi postupmi a radami, ktoré vám pomôžu vytvoriť útulný domov.

Inšpirujte sa a nechajte si poradiť od odborníkov

Nájsť v dnešnej dobe informácie na akúkoľvek tému nie je problém. Internet je priam preplnený radami typu ako postupovať pri výstavbe domu alebo ako prebieha rekonštrukcia bytu. V záplave zaručene dobrých nápadov a rád je niekedy naozaj ťažké sa zorientovať. V tomto prípade je lepšie sa spoľahnúť na stránky overených predajcov, ktorí píšu pre svojich klientov blogy a odborné články. V oblasti osvetlenia je jednotkou na trhu e-shop 123led.sk. Od začiatku tohto roka pripravil pre svojich zákazníkov sériu inšpiratívnych článkov venujúcich sa rekonštrukciám a osvetleniu. Momentálne sú dostupné prvé štyri články z tejto pútavej série. Ktoré zaujímavé témy vás na blogu internetového obchodu 123led.sk čakajú?

  • V prvom diele sa dozviete, čo všetko treba spraviť pred samotnou rekonštrukciou a aký prvý krok je potrebné urobiť pre útulný domov. Téma minimalizmu, dekorácií, doplnkov či farieb je zaujímavá a plná jedinečných myšlienok.
  • Druhý diel je zameraný na informácie o tom, ako prebieha rekonštrukcia panelového bytu a ako v rodinnom dome. Budú pred vami stáť otázky, ktoré vás prinútia premyslieť si výšku investície a rozsah rekonštrukcie. Iste vás potešia aj tipy ako dosiahnuť dômyselnými krokmi najlepšie výsledky bez zbytočných chýb. Zároveň získate cenné informácie o druhoch osvetlenia vhodných do jednotlivých miestností.
  • Chystáte sa rekonštruovať bytové jadro v paneláku? Tretí diel je určený práve pre vás. Po prečítaní článku budete vedieť, čo všetko vás čaká, čo je potrebné vymeniť a ako dotiahnuť všetky detaily do úspešného konca. Veľká časť tohto dielu je sústredená na formy osvetlenia a najlepšie riešenia pre inteligentné svietenie.
  • V štvrtom diele vás odborníci prevedú kompletnou výmenou osvetlenia v kúpeľni. Vedeli ste, že každá kúpeľňa má svetelné zóny, ktoré majú rôznu potrebu intenzity svietenia? Ak nie, dozviete sa, kde sa hodia jednotlivé typy svetiel a ako ušetriť peniaze na energiách.Nové bývanie s novým osvetlením. Poradíme vám, ako postupovať pri rekonštrukcii

To však nie je všetko. Môžete sa tešiť na ďalšie diely tohto zaujímavého seriálu, ktoré budú venované svetelnému projektu a kalkulačke osvetlenia. Vďaka týmto radám sa vám podarí inteligentne šetriť bez zníženia komfortu bývania.

Osvetlenie jednotlivých izieb pri rekonštrukcii

Pri rekonštrukcii sa vám zíde zopár tipov k osvetleniu jednotlivých izieb. Svietenie priestorov musí spĺňať funkčné i estetické kritériá. Pri výbere svetiel zohľadnite orientáciu izby vzhľadom na svetovú stranu, ale aj veľkosť okien.

Iné svetlá si vyžaduje osvetlenie schodiska a iné obývacia izba s presklenou stenou vedúcou do záhrady. Vždy berte ohľad na elektrické rozvody a polohu zásuviek. Dlhé káble vedúce z predlžovačiek pôsobia naozaj depresívne. Ak sa vám podarí ušiť projekt svietenia priamo na mieru vášho domu či bytu, dokážete so svetlom urobiť zázraky. Svetlá môžu priestor zväčšiť, zútulniť, dodať mu novú atmosféru.

Obývačka

Srdcom domu je obývačka, v ktorej sa dejú všetky dôležité rodinné stretnutia a prakticky v nej trávite väčšinu dňa. V obývačke čítate, robíte domáce práce, žehlíte, pozeráte televízor. V tomto priestore musí byť osvetlenie variabilné a dômyselne rozmiestnené. Okrem centrálneho lustra oceníte bodové svietenie s možnosťou tlmenia a LED osvetlenie. LED pásiky môžete umiestniť okolo televízora, do rámov obrazov alebo do obvodu stien. Nie sú len ozdobou, ale dokážu byť aj funkčným svietením. LED pásiky sa dajú ovládať na diaľku, meniť farbu alebo intenzitu svetla.

Kuchyňa

Kuchyňa je pracovnou miestnosťou, ktorá si vyžaduje individuálny prístup svietenia predovšetkým v oblasti kuchynskej linky. Bodové osvetlenie umiestnené nad pracovnou doskou pomôže gazdinke pri varení či príprave jedla. Toto svetlo by malo byť silnejšie, aby dostatočne osvetlilo dosku aj počas večerných hodín. Nad jedálenským stolom vyzerajú efektne dlhé lampy siahajúce k povrchu stola. V kuchyni sa často svieti, preto vo všetkých svietidlách preferujte LED žiarovky, ktoré vám ušetria peniaze za energie. Pri popíjaní kávy po zotmení oceníte LED pásiky nalepené na úchytoch skriniek alebo priamo vo vitrínach.

Spálňa

V spálni nie je potrebné silné centrálne svetlo. Stačiť vám bude stropné svietidlo s LED žiarovkou. Na nočných stolíkoch vám však nesmú chýbať lampy s otočným kĺbom, ktorý umožní nasmerovanie svetla. Aj v tejto miestnosti vyzerajú dobre LED pásiky. Napríklad pod rámom postele alebo v šatníkových dverách.

Detská izba

V tejto izbe dbajte hlavne na bezpečnosť detí. Všetky svietidlá musia byť z nerozbitného materiálu a všetky žiarovky LED. LED žiarovky na rozdiel od klasických nevyrábajú teplo. Preto nehrozí, že by sa dieťa o takúto žiarovku popálilo. Deti sa potešia z LED pásikov, ktoré nalepíte pod posteľ, do čela postele alebo okolo knižnice. Okrem centrálneho lustra, nezabudnite ani na lampičku osvetľujúcu písací stôl.

Kúpeľňa, chodba, schodisko

Napriek tomu, že v kúpeľni netrávite až tak veľa času, aj táto miestnosť si zaslúži vašu pozornosť. Pri rekonštrukcii máte jedinečnú možnosť zmeniť celkový dizajn miestnosti. Kúpeľňa sa rozdeľuje do viacerých zón, ktoré musia z bezpečnostného hľadiska spĺňať svetelné požiadavky. V blízkosti vane alebo sprchového kúta je to správne miesto na LED pásiky s trafom umiestneným mimo mokrých zón. Ženy budú zbožňovať zrkadlo, okolo ktorého im bude svietiť farebný pásik. Centrálne osvetlenie je vhodné zvoliť bodové. Pri prechode na chodbu oceníte svetlo s pohybovým senzorom. Na chodbe je miesto pre nástenné lampy, LED panely zabudované do sadrokartónu a LED pásy po obvode šatníka. Schodisko je priestorom, kde opäť siahnite po senzoroch pohybu. Jednotlivé schody môžete osvetliť malými bodovými lampami alebo využite LED osvetlenie schodiska, na ktoré sú ako stvorené LED pásiky. Jednoducho ich nalepíte na požadované miesta a pomocou diaľkového ovládania budete regulovať intenzitu svetla.

Vyvarujte sa chybám pri rekonštrukcii

Na záver by sme vám radi pomohli, aby ste predišli známemu výroku:

„Aj najlepší majster sa občas utne.“

Možno patríte k ľuďom, ktorí si chcú rekonštrukciu sami naprojektovať aj zrealizovať. Rekonštrukcia bez stavebnej firmy je možná v prípade, že ste zruční, ovládate remeslo a máte v rodine odborníkov, ktorí vám pomôžu s murárskymi, inštalatérskymi a rozvodovými prácami. Myslite však na to, že zapojenie vypínača zvládnete aj sami, ale elektroinštaláciu nie. Navyše musíte mať k odborným prácam dokumentáciu a revízie. Niektoré chyby, ktoré spravíte neuváženým zásahom vás v závere môžu stáť viac ako rekonštrukcia sama. Riaďte sa týmito pravidlami:

  • Niektorí ľudia si pred rekonštrukciou vysnívajú výsledok, ktorý nie je možný z priestorových alebo technických dôvodov. Napríklad pri výbere osvetlenia musíte vopred poznať kadiaľ vedú rozvody a kde budú umiestnené zásuvky. Osvetlenie je naozaj dôležitou, ak nie najdôležitejšou časťou prestavby.
  • Aj keď nevyužijete na prestavbu firmu, zistite si u odborníkov minimálne to, či budete potrebovať povolenie, alebo rekonštrukciu len ohlásite. Celú prestavbu si do posledného detailu premyslite a nejednajte unáhlene. Rátajte s tým, že rekonštrukcia znamená neporiadok a niekedy aj nemožnosť využívania obytného priestoru. Nájdite si vopred náhradné bývanie na dobu prestavby. Samotné trvanie rekonštrukcie sa môže predĺžiť, ak uprostred prác zistíte, že vám chýba to či ono.
  • Ach tie financie! Do rekonštrukcie sa nepúšťajte s prázdnou peňaženkou. Musíte mať vopred pripravený rozpočet a predovšetkým železnú rezervu. Nedostatok financií môže odstaviť práce aj na niekoľko týždňov. Rátajte s výdavkami na materiál, ale aj nový nábytok a remeselníkov. Ak chcete ušetriť, robte rekonštrukciu v zime. V zimných mesiacoch majú remeselníci menej práce a ľahšie si dohodnete zľavu. Ušetriť môžete na materiály, ktorý si budete kupovať sami a firmu využijete len na prácu.
  • V prípade, že sa spoľahnete na firmu, ktorá sa o prestavbu postará, vyberajte ju s rozumom. Už mnoho ľudí sa popálilo na remeselníkoch fušeroch. Informujte sa u známych, pýtajte sa na internete, zapojte so do diskusií. Venujte výberu firmy dostatok času a neunáhlite sa.
  • Po nájdení remeselníkov nenechajte nič na náhodu a podpíšte s firmou riadnu zmluvu. Zmluva o dielo je dôležitá pri prípadných reklamáciách, mala by obsahovať technickú dokumentáciu, ceny služieb a materiálov, termíny dodania. Za prácu neplaťte vopred, ale postupne. Spoľahlivej firme by mala stačiť záloha. Nezabúdajte, že pri rekonštrukcii platí viac ako pri iných činnostiach pravidlo dvakrát meraj a raz rež.