Úvod Zdravie a rodina Dávno ste sa dobre nevyspali? Príčinou môže byť aj vzduch v spálni

Dávno ste sa dobre nevyspali? Príčinou môže byť aj vzduch v spálni

293
0
ZDIEĽAŤ
vzduch v spálni
vzduch v spálni

Jedine človek, ktorý dlhé mesiace bojuje s nespavosťou, vie pochopiť, ako je spánok pre fyzické a psychické zdravie dôležitý. Možno sa aj vám v budúcnosti z nejakého dôvodu zhorší kvalita spánku a začnete hľadať príčiny tohto stavu.

Je pravda, že spánok ovplyvňuje veľa rôznych faktorov a zistiť tú pravú príčinu môže byť veľmi problematické. Veľmi často sa stáva, že obyčajný vzduch v spálni dokáže ovplyvniť celý spánkový cyklus.

Plnohodnotný spánok je veľmi dôležitý

Plnohodnotný spánok by mal byť vašou prioritou, pretože počas spánku sa v tele udejú stovky chemických procesov ovplyvňujúcich fyzické i psychické fungovanie. Veľa tajomstiev spánku ešte nebolo odhalených, ale veľa sa už o nich vie. Napríklad to, že počas spánku sa v tele tvorí hormón s názvom melatonín. Pozor na tvrdenie, že tento hormón potrebuje k svojej tvorbe tmu, a preto sa nemôžete spoľahnúť na šlofíka počas dňa.

Krátke zdriemnutie vás síce čiastočne osvieži, ale pre telo neznamená toľko ako spánok počas noci. Iste ste už počuli o antioxidantoch, ktoré chránia ľudský organizmus pred pôsobením voľných radikálov.

Medzi významné antioxidanty patrí už spomínaný melatonín. Melatonín chráni telo pred stresom, pred nádorovými ochoreniami a dokonca má vplyv na vznik obezity. Aby sa v tele dokázalo vytvoriť potrebné množstvo melatonínu, mali by ste každú noc dopriať telu v priemere 8 hodín spánku. Spánok musí prebiehať nerušene, v adekvátnom prostredí. Každé prerušenie spánkového cyklu znižuje objem tvoreného melatonínu v tele a môže dokonca proces tvorby úplne zastaviť. Dávajte si preto pozor na to, aby ste sa v noci príliš často nebudili a ak idete napríklad na toaletu, vyhnite sa ostrému osvetleniu.

Dlhodobý nedostatok spánku ničí vaše zdravie

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že nespavosťou trpia predovšetkým ľudia, ktorí sú vystavení počas dňa neprimeranému stresu.

Niekedy si však nespavosť privodíme sami tým, že nedodržujeme dobu spánku, pred spaním robíme činnosti, ktoré zaspávanie oddialia alebo dodáme telu látky, ktoré nepriaznivo vplývajú na kvalitu spánku. Jedno ponocovanie raz za čas by nemalo na vašom zdraví zanechať následky.

Veľmi časté ponocovanie, spánok bez režimu alebo krátky spánok, majú za následok desiatky zdravotných komplikácií. Medzi najčastejšie komplikácie vznikajúce kvôli nekvalitnému spánku patria tieto:

  • V prvom rade spánok vplýva na mozog. Po pár dňoch nespavosti pocítite zhoršenie pamäťových schopností, zadané úlohy budete riešiť oveľa dlhšie a vaša výkonnosť sa enormne zníži.
  • Po dlhšom čase bez spánku sa naruší schopnosť odolávať stresu. Budete cítiť úzkosť, depresiu, beznádej a vaša nálada bude na bode mrazu.
  • Bez spánku sa znižuje schopnosť adekvátne komunikovať, rýchlo vybuchnete, podráždi vás aj maličkosť a budete sa strániť ľuďom.
  • Spánok má vplyv aj na imunitný systém. Ľudia, ktorí sa nedokážu do sýtosti vyspať, rýchlejšie podľahnú vírusovým ochoreniam a útokom baktérií.
  • Náchylnejší budete na tvorbu nádorových ochorení, ochorení kardiovaskulárneho systému a obehovej sústavy.
  • Dostatok spánku by si mali dopriať aj tí z vás, ktorí sa snažia redukovať svoju váhu. Počas spánku sa v tele tvorí hormón leptín. Tento hormón znižuje chuť do jedla.

Dôležitý je vzduch, ktorý počas noci dýchate

Pre kvalitu spánku je nesmierne dôležité prostredie, v ktorom spíte. Miestnosť musí byť zatemnená, nemali by v nej blikať žiadne svetielka, z okolia postele odstráňte elektronické prístroje a pred spaním vyvetrajte.

Krátke, intenzívne vetranie je veľmi prospešné, ale vyrieši problém so suchým vzduchom len na niekoľko minút. Zároveň krátke vetranie nedokáže zo vzduchu odstrániť všetky prachové častice, baktérie alebo vírusy. Preto vám odporúčame investovať do čističky vzduchu.

Čistička vzduchu vyrieši problém so znečisteným vzduchom nielen pred spaním, ale aj počas celého dňa. Dizajn čističiek je navrhnutý tak, aby nenarúšal vzhľad miestnosti, nekazil estetický dojem a nezavadzal.

Čističky vzduchu
Čističky vzduchu

Moderné čističky vzduchu vás nebudú rušiť, ich chod je veľmi tichý. Jediné, čo postrehnete, je to, že vás už nebudú páliť oči, nebudete kýchať, prestane vás bolieť hlava a zmiznú vaše problémy s dýchaním. Čističky vzduchu dokážu prefiltrovať vzduch v miestnosti tak kvalitne, že takmer na 100 % odstránia z prostredia prachové častice, roztoče, plesne, baktérie a vírusy.

Aj tieto faktory pôsobia na váš spánok

Možno si kladiete otázku, ako rýchlo zaspať. Pre dobrý spánok existuje veľa techník a tipov, ktoré prispievajú k psychickej pohode. Práve psychická pohoda je zárukou, že sa spánok dostaví rýchlo a prinesie vám silu do nového dňa. Dôležité je, aby ste zo seba vydali dostatok energie. Ak máte sedavé zamestnanie, kompenzujte ho športovaním. Pohyb telo unaví, odstráni napätie a vám sa v noci bude lepšie spať. Sú činnosti, ktoré by ste pred spaním mali robiť a existujú aj také, ktorým sa vyhnite. Neodporúčame vám na večeru jesť ťažké jedlá a piť alkohol. Možno sa vám bude zdať, že po alkohole rýchlejšie zaspíte, ale kvalita takéhoto spánku je veľmi mizerná. Vyvarovať by ste sa mali tiež telefónu, a to minimálne hodinu pred spaním. Modré svetlo vyžarované z mobilu tesne pred spaním zníži produkciu melatonínu v mozgu.

Naopak, veľmi vhodné činnosti sú čítanie kníh, počúvanie hudby, relax pri aromaterapii alebo kúpeľ v horúcej vani so sviečkami. Nemenej dôležité ako prostredie a vaše aktivity pred spaním sú posteľ a lôžkoviny.

Posteľ spolu s matracmi vyberajte podľa vášho veku a fyzického stavu. Najlepšie spravíte, keď si kúpite matrace podporujúce rovnomerné rozloženie váhy tela. Na takýchto matracoch sa vám bude lepšie spať a ráno sa nebudete prebúdzať dolámaní. Investujte do anatomického vankúša, typ paplóna prispôsobte ročnému obdobiu. Podobne je to s posteľnou bielizňou. Tá musí byť vyrobená z materiálov, ktoré v lete chladia a v zime zahrejú.