Úvod Problémy v rodine Darčeky pre najmenších: ako vyberať a koľko je vhodné darovať?

Darčeky pre najmenších: ako vyberať a koľko je vhodné darovať?

297
0
ZDIEĽAŤ
Darčeky pre najmenších: ako vyberať a koľko je vhodné darovať?
Darčeky pre najmenších: ako vyberať a koľko je vhodné darovať?

Darčeky sú často diskutovanou témou, nielen čo sa týka kvalitatívnej, ale aj kvantitatívnej stránky. Koľko darčekov je pre deti akurát? Aké darčeky by deti mali dostávať v akom veku? Aj to sú veci, na ktoré treba pri výbere darčeka, či darčekov pre našich najmenších prihliadať. Deti dnes majú veľa všetkého, pretože žijeme v pohodlnej dobe. Správnym výberom darčekov však vieme formovať ich vnímanie materiálneho sveta. Ako na to?

Kvantita: koľko darčekov by sme mali kupovať?

Čo sa týka kvantitatívnej stránky je veľmi dôležité postupovať individuálne ku každému prípadu. Keďže však malé deti nerozlišujú hodnotu peňazí, kvantitatívna stránka je pre nich často podstatnejšia. Napriek tomu nie je riešením, aby ste deťom kupovali nadmerné množstvo hračiek. Snažte sa vyhradiť si určitú sumu peňazí a v rámci nej vybrať účelné a praktické darčeky. Zvyšok môžete investovať do drobností, ktoré deti potešia, no základ by mal plniť svoj účel.

Uveďme si to na príklade. Deti neustále spomínajú, že by ich potešila nová klietka pre škrečky. Rovnako však spomínajú aj to, že do klietky by sa im zišiel nový domček, či miska. Vy ako rodič musíte vyhodnotiť, ktorá žiadosť je opodstatnená a ktorá nie. Následne z tejto kategórie vyberiete jeden darček, ktorého kúpa je podľa vás najlepšia. Vzhľadom na cenu darčeka z prvej kategórie, uvidíte čo môžete ďalej dieťaťu dopriať.

Pokiaľ si v rodine navzájom kupujete darčeky pre deti, tak je nesmierne podstatná komunikácia. Snažte sa rozprávať o tom, čo dieťa chce a na finančne nákladné darčeky sa môžete pokojne zložiť. Rovnako je potom podstatné vysvetliť ostatným členom rodiny, že nezastávate veľkú kvantitu darčekov, pretože si myslíte, že pre vaše dieťa to nie je dobré. Aj keď takáto debata nie je veľmi príjemná, môže byť pre vaše dieťa osožná.

Kvalita: oplatí sa pri deťoch investovať?

Deti vo všeobecnosti sa považujú za našu najväčšiu životnú investíciu. Pri otázke, či sa oplatí investovať do drahších darčekov je opäť odpoveďou, že je to individuálne. Niektoré darčeky, ako napríklad oblečenie, deti poriadne nevyužijú, pretože rýchlo rastú. Iné darčeky, ako napríklad kvalitná zubná kefka, sa zídu deťom, pretože udržujú zdravie ich zubov dlhodobo. Aj do kvalitnej obuvi sa oplatí investovať, pričom napríklad hračky sú často len krátkodobou záležitosťou. Vždy teda pri kúpe rozmýšľajte nad potenciálom jednotlivých produktov a zvažujte kvalitatívnu aj kvantitatívnu stránku veci.