Úvod Problémy v rodine Prečo sa stať otcom neskôr v živote

Prečo sa stať otcom neskôr v živote

497
0
ZDIEĽAŤ
Prečo sa stať otcom neskôr v živote
Prečo sa stať otcom neskôr v živote

Ešte relatívne nedávno bola väčšina rodičov vo veku 18-20 rokov, keď mali prvé dieťa. Bola iná doba, iné hodnoty a ideály a iný prístup k tomu, čo a kedy v živote robiť. No dnes čoraz viac ľudí posúva hranicu počatia dieťaťa a nikto sa nečuduje mužom a ženám nad 30 rokov, ktorí sa k tomuto kroku ešte neodhodlali. Niekto nemôže mať dieťa kvôli finančnému tlaku, iný si chce najskôr vybudovať kariéru a niekto jednoducho nie je emocionálne zrelý. Napriek všetkým rečiam o tom, že mať dieťa pred tridsiatkou má oveľa viac výhod ako po nej, stále existuje veľa dôvodov stať sa otcom v neskoršom veku.

Finančná stabilita

Výchova detí je z roka na rok drahšia. Nejde len o základné potreby, akými sú plienky, ale aj o zaplatenie škôlky, nákup oblečenia, hračiek a pomôcok, bez ktorých sa dieťa bude cítiť v porovnaní s ostatnými deťmi znevýhodnené. Väčšina chlapov vo veku 20 rokov sú študenti alebo nanajvýš pracovníci na nízkych pozíciách a dostávajú nízky plat. Do tridsiatky sa mnohé už po finančnej stránke zmení a je pravdepodobnejšie, že si môžu rodičia dovoliť zabezpečiť dieťa bez obrovského zásahu do rozpočtu.

Je menej pravdepodobné, že sa rozvediete

Mnohé mladé páry nevydržia ťažkú skúšku v podobe výchovy bábätka a príde rozvod. Keď sa stanete otcom v zrelšom veku, máte už získané životné vedomosti a skúsenosti a chápete, kedy sa oplatí robiť kompromisy alebo sa vzdať.

Budete sa menej hnevať na plytvanie časom

Mnoho chlapov, ktorí sa stanú otcami v mladom veku, má dva pocity. Na jednej strane sa tešia z otcovstva, no na druhej strane tlak, pretože dieťa si vyžaduje veľa času a pozornosti. Keďže chlapi, rovnako ako dievčatá v mladom veku chcú dobyť svet, zúčastniť sa večierkov a tráviť čas s kamarátmi, potreba starať sa o dieťa sa im zdá stratou ich mladosti. Otec po tridsiatke nezažije také protichodné pocity, pretože si stihol užiť svoje mladé roky a teraz si viac vychutnáva novú kapitolu svojho života.

Nebojíte sa požiadať o pomoc

Vo veku 20 rokov sa veľa párov bojí požiadať iných ľudí o pomoc pri výchove svojich detí, pretože nechcú pôsobiť nezrelo. Navyše, mladícka hrdosť im nedovoľuje hľadať rady u zrelších a skúsenejších ľudí. Po tridsiatke už chápete, aké užitočné je delegovať právomoci. Prečo si nanovo prešľapávať chodníček, keď sa môžete od svojich rodičov či starých rodičov naučiť zopár životných trikov, aby ste si túto náročnú prácu spríjemnili?

Budete mať menej nereálnych očakávaní od svojej priateľky.

Často po pôrode v mladých rodinách vzájomná príťažlivosť zmizne v dôsledku dočasnej straty atraktívnosti ženy. Pre chlapa sa telo nedávno zvodnej ženy nezdá také atraktívne, pretože neočakával takéto zmeny a žena sa cíti nepríjemne, keď vidí, že stratila svoju bývalú príťažlivosť. Starší ľudia chápu, že ide len o dočasný jav. Navyše na týchto zmenách nevidia nič zlé, práve naopak, mnohým dospelým mužom pripadá popôrodná postava ich žien príťažlivá.

K výchove dieťaťa budete pristupovať zodpovednejšie

Mladí chlapci a dievčatá často nemajú konkrétny rodičovský plán. Všetko robia z rozmaru, pridávajú čo najviac útržkovitých poznatkov z kníh. Starší rodičia sú zodpovední vo výchove detí, tvoria akýsi plán ich rozvoja, akoby kládli tehlu po tehle. To pomáha formovať harmonickejšiu osobnosť a vyhýbať sa chybám, za ktoré deti v dospelosti nebudú vďačné.

Máte viac životných skúseností

Keď má chlap 20 a má dieťa, je prakticky bezmocný z hľadiska výchovy, pretože on sám je vlastne z psychologického hľadiska ešte dieťa. Má málo skúseností a pedagogika je pre neho niečo na úrovni kvantovej fyziky. Z tohto dôvodu nemôže normálne vychovávať dieťa, odovzdávať mu svoje skúsenosti, pretože v skutočnosti žiadne nemá. Dospelý muž chápe aké metódy sú najlepšie pre rodičovstvo v rôznych situáciách. Navyše už má za sebou bohaté životné skúsenosti a ich odovzdaním svojmu dieťaťu ho ochráni pred nesprávnymi krokmi a umožní mu nestrácať čas zbytočnosťami.