Úvod Zdravie a rodina Snehoví anjeli – otužovanie malých detí 

Snehoví anjeli – otužovanie malých detí 

226
0
ZDIEĽAŤ
Snehoví anjeli - otužovanie malých detí 
Snehoví anjeli - otužovanie malých detí 

My rodičia veľakrát rozmýšľame nad tým, prečo sú naše deti stále choré a usoplené, keď prídu do kolektívu v škôlke chodia tam maximálne pár dní a potom majú nádchu , bolesti hrdla alebo chrípku a nevedia sa jej zbaviť aj niekoľko týždňov . Chýba im imunita , ktorá by ich ochránila pred baktériami a vírusmi , ktoré môžu dostať od iných detí alebo dospelých.

Preto je potrebné začať otužovanie od úplne maličkých deti , takmer od perinky. Jedným z prvých spôsobov , je miestnosti v byte alebo dome neprekúriť na vysokú teplotu ani priveľmi neobliekať. Veľa rodičov sa mýli v tom ,že keď ich dieťa má studené ruky a nos , že mu je zima. Ale to nie pravda. Ak má zátylok suchý a teplý.

Otužovať možno dieťa možno od dosiahnutia veku 1.roku. dovtedy nemá ešte vyvinutú termoreguláciu a teda by mohlo hroziť ich podchladenie.

Otužovanie od 1.roku

Mladšie deti ako 1 rok si nedokážu udržať vnútornú teplotu. Postupne treba vyvíjať ich odolnosť voči chladu, dôsledne dodržiavanie pravidelnosti.

Otužovanie vzduchom  – najideálnejšie obdobie je práve jeseň, je potrebné im dopriať intenzívny pobyt na chladnom vzduchu , ale tak aby prenikol chlad k telu –nemalo by sa prekročiť viac ako 10-15 minút. Postupne sa vedie dostať k spánku pri pootvorenom okne, ideálna teplota na kvalitný spánok je 18-20stupňov.

Otužovanie vodou – stále platí pravidlo, že dieťa musí byť úplne zdravé. Otužovanie vodou je najznámejší spôsob aj najúčinnejší . Na začiatku omývaním vrchnej časti tela voda 30-35 stupňov –vyutieranie do sucha a každý 2-3 deň znižujeme o 1 stupeň až sa dostaneme na 20stupňov a nižšie ísť nemôžeme…

Sprchovanie studenou vodou  – nevhodné pre deti mladšie ako 2 roky . Dieťa nesmie stáť na jednom mieste , mať namočenú hlavu ani sedieť. Najvhodnejší čas na otužovanie je ráno pred jedlom. Doporučuje sa striedať sprchy teplej a studenej vody postupujeme od nôh smerom hore. Max do 3 minút.

Sauna- platí zásada dieťa zdravé. Saunovanie pri nižšej teplote do 3 minút pre batoľatá . pre škôlkarsky až predškolský vek max 3-5 minút pre staršie deti max 8-10 min. Po saunovaní nasleduje ochladzovanie no u detí platí výnimka , že sa neochladzujú ľadovou vodou ale iba vlažnou , aby nedošlo k teplotnému šoku. A nespôsobilo to zbytočný strach a stres.

Otužovanie má byť pre deti zábavou a nie strašiakom. Ak má dieťa hysterický záchvat nestrčíme pod ľadovú vodu , aby si „schladilo hlavu „ je to nebezpečné…

Deti sú oveľa odolnejšie voči chladu ako dospelí.

Nerobí im problém vliezť do ľadovej vody , behať po snehu naboso , alebo robenie anjelov v snehu.

Základom, aby sa dieťa stalo otužilým sú rodičia , ktorí majú otužilosť v krvi , alebo to sami skúšali a robili, keďže dieťa sa učí nápodobou , tak keď mama alebo otec vlezie do studeného bazénu , a v pohode pláva , bude to chcieť aj dieťa. Už aj samotný spôsob obliekania vrstvením a tiež množstvo oblečenia môžeme postupne deti od narodenia pripravovať na otužovanie a zabezpečiť im zdravý vývin a imunitu.

Otužovanie patrí k životnému štýlu a je to celoživotný tréning na pre naše telo , psychiku aj myseľ , aby sme sa dokázali prispôsobiť aj prudkým zmenám teploty. Slovensko patrí medzi krajiny , kde stále nejakým spôsobom máme 4 ročné obdobia , aj keď posledné roky skôr len 2 a niekedy 3ročné obdobia . Na jeseň začnú šarapatiť infekčné ochorenia najmä prechladnutie , nádcha , zápal horných alebo dolných dýchacích ciest a posledných 1,5 roka aj Covid19

Masáž ciev – ide predovšetkým o lymfatický systém nakoľko ten nemá čerpadlo na cirkuláciu lymfy, ktorá zásadne ovplyvňuje imunitu . pre krvný obeh na pumpovanie krvi do celého tela slúži srdce ako čerpadlo. Lymfa je odkázaná na prácu našich svalov , aby nedošlo k jej nahromadeniu na nejakom mieste siete lymfatického systému.. Na podporu obehu krvi a aj lymfy slúži predovšetkým striedanie tepla a chladu. Tým , že dôjde k pohybu aj najmenších cievok nášho tela – dôjde k zosilneniu ich pružnosti a ohybnosti

Účinky otužovania – chlad ako liek

  • stimulácia imunitného systému
  • unikátna masáž ciev
  • svalová regenerácia
  • zlepšenie vôľových vlastností
  • vzpruží myseľ a rozumové schopnosti
  • zvládnutie aj veľkých a extrémnych výkyvov počasia
  • stratíte telesný tuk a vaša postava bude vyrysovaná ( používa kryolipolíza v kozmetike

Deti a otužovanie ako hra

Deti milujú prírodu a zvieratá i rastliny a prečo im nedopriať živly prírody – vzduch , vodu, slnko aj sneh. Prechádzka , naháňačka na čerstvom vzduchu , venčenie psíka. Na to , aby ste začali nepotrebuje obzvlášť nejaké pomôcky. Stačí na začiatok otvorené okno a menej oblečenia – ak nám ostane chladno treba zvýšiť produkciu tepla cvičením a vyhnúť sa zatvoreniu okna alebo ďalšej vrstve oblečenia..

Tipy na otužovanie pre deti

  • Pohyb na čerstvom vzduchu , prechádzky naboso
  • Cvičenie pri otvorenom okne, alebo vonku
  • Spánok pri otvorenom okne do neskorej jesene
  • Neprekurovanie miestností kde sa spí
  • Primerané obliekanie
  • Krátke behy v zimnom období
  • Športové aktivity – tričko a šortky

Tréning termoregulačného systému – zabezpečíte prístup chladnejšieho vzduchu k svojej pokožke. Tá je veľmi inteligentná izolácia , s veľkým množstvom receptorov , ktoré komunikujú s mozgom o zmenách , ktoré sa udiali v ich okolí . Zachytávajú ho termoreceptory.

Hlavné orgány na rozdelenie tepelnej energie a pôsobenie tepla alebo chladu sú- cievy, svaly ,srdce , pľúca pečeň a obličky.

Najviac receptorov na chlad je rozmiestnených po pokožke tváre , rúk a nôh, tiež potných žliaz.

Otužovanie v zime pre začiatočníkov , treba začať postupne nohy , ruky a tvár- oplachovanie tváre chladnejšou vodou. Ozdravné účinky prichádzaj s vodou do 10 stupňov a tiež vodu so 45 stupňami – vytvoríte si Kneippove kúpele v domácich podmienkach.

Ak je v deťoch strach zo zimy a nachladnutia – musíme sa pozrieť predovšetkým na seba , milí rodičia. Deti zrkadlia čo vidia a zažívajú s rodičmi. Chcieť po deťoch , aby milovali chlad a zimu a sami sa jej vyhýbame , tak dosiahneme pravý opak.

Teplota v byte má byť okolo 22-23 stupňov, v spálni iba 18-20 stupňov.

Detská izba – je miestnosť multifunkčná , práve kvôli tomu, že sa v nej vykonávajú rozličné činnosti podľa toho čo dieťa robí . Teda v tej miestnosti treba regulovať teplotu. Od 18-20 stupňov , keď v nej dieťa spí až do 23 stupňov , keď dieťa sa hrá na zemi , alebo sleduje rozprávku, či keď je staršie sa učí.

U dospelých sú skoro na každú činnosť určené miestnosti. Kuchyňa na varenie a jedenie, Komora na odkladanie potravín ( chladnejšie ako v kuchyni ) obývačka na leňošenie , posedenie pri káve , pozeranie filmu- ide o spoločenskú miestnosť, spálňa – výhradne na spanie , kúpeľňa a WC.

Ak sa dieťa nechce obliekať viacej a jemu teplo , treba to rešpektovať hoci nám sa môže zdať, že je oblečené málo. Riešením je zbaliť pred odchodom von , do batoha alebo tašky, teplejšiu bundu , čapicu alebo mikinu. Ak je dieťa aktívne zahreje sa samo a v prípade , že by mu bolo zima /teplo tak si o to povie sám/sama.

Hnedý verzus biely tuk

Hnedý tuk zohráva dômyselnú tepláreň v organizme. U malých detí sa prirodzene nachádza na krku hrudníku a bruchu. Tento tuk spôsobuje , že malým deťom nie je chladno a odkopávajú sa , alebo behajú nahé. Vekom sa stráca najmä kvôli teplomilnosti .

Dospelý človek , ktorý sa nevystavuje chladu pod 16 stupňov nemá hnedý tuk , iba biele podkožne tukové tkanivo , ktoré slúži ako izolácia , ale nevyrába teplo ako hnedý tuk

Vystavovanie sa chladu spôsobí opätovnú aktiváciu hnedého tuku a odstraňuje biely tuk , ktorý je škodlivý

Otužovanie je veľmi individuálna záležitosť , niektorí ľudia sú  „zimomrivý“ alebo teplomilný . Zárukou úspechu nie sú všeobecné rady , nakoľko každý organizmus je iný a každý môže použiť, aký mu vyhovuje.. Ide vlastne o prekonávanie chladu a je to nepríjemný pocit. Pri akejkoľvek činnosti načúvajte svojmu vlastnému telu – intuícii. Voči svojmu zdraviu zaujmite vodcovskú pozíciu  a nenechajte sa ovládnuť strachom z prvotných neúspechov. Vždy si stanovte cieľ , ktorý chcete dodržať a usilujte sa o to, aby bol vždy primeraný k tomu , čo zvládnete. Vyhnete sa sklamaniu a následnému vnútornému odmietaniu toho , čo je pre vaše zdravie dôležité…

Bc. Ľubica Bombalová