Úvod Zdravie a rodina Prečo chodiť na dentálnu hygienu

Prečo chodiť na dentálnu hygienu

454
0
ZDIEĽAŤ
Prečo chodiť na dentálnu hygienu

Krásne a zdravé zuby chceme mať všetci. Cesta k týmto výsledkom môže byť niekedy zložitá. Úspešne ale vedie cez ordináciu dentálnej hygieny. Čo všetko vás tam čaká a s čím všetkým vám hygienička pomôže?

Príčina hlavných problémov – zubný kameň

Prvým krokom na dentálnej hygiene je odstránenie zubného kameňa. Ten vzniká mineralizáciou neodstráneného zubného plaku. To znamená, že ak nie je vaša hygiena dokonalá, po nejakej dobe sa vám kameň na zuboch rovnako utvorí. Prečo je vlastne dôležité jeho odstránenie? Zubný kameň spôsobuje krvácanie ďasien. Čím dlhšie sa neodstraňuje, tým viac sa môže dostávať po krčku zubov smerom pod ďasno, spôsobiť paradentózu, neskôr aj kývanie zuba.

Odstraňuje sa pomocou ultrazvukového prístroja, ktorý sa používa sa na nadďasnový aj podďasnový kameň. V niektorých prípadoch hygieničky volí ešte dočistenie ručnými nástrojmi. Vyžaduje to precíznosť a viac času, ale vy budete mať istotu, že došlo k odstráneniu všetkého usadeného kameňa.

Povrchové pigmentácie nemajú šancu

Na zuboch sa nám počas dňa usadzujú rôzne pigmenty – z kávy, čajov a potravín. Bežným čistením kefkou je sami neodstránime. Aj keď ide len o estetiku, akonáhle sú preč, budete mať zo svojich zubov aj zdravší pocit.

V ordináciách dentálnej hygieny sa pigmentácie odstraňujú leštiacou kefkou alebo pieskovačkou (metóda Air-Flow). Vždy ide o použitie leštiaceho nástroja a nejaké pasty či prášku. Ten musí byť dostatočne hrubý, aby pigmentácie odstránil, ale zároveň jemný a šetrný, aby nepoškodil sklovinu a zuby boli hladké. Akonáhle by zuby zostali po leštení hrubé, nové pigmentácia by sa na nich usadzovali rýchlejšie.

Správna a dostatočná domáce hygiena

Súčasťou vstupnej prehliadky a dentálnej hygiene je aj inštruktáž správneho domáceho čistenia. Získate informácie o tom, ako si zuby správne čistiť, dostanete pre vás vhodné veľkosti medzizubných kefiek a budete vedieť, ako sa čo najlepšie o zuby starať. Vďaka vašej správnej starostlivosti môže byť ďalšie ošetrenie na dentálnej hygiene kratšie a príjemnejšie.

Len je potreba chcieť

Niekedy sa stáva, že sa za stav svojho chrupu hanbíme. Nie je ale za čo. Dentálne hygieničky sú tu na to, aby odstránili aj podstatne zanedbaný stav zubov a rozhodne vás podľa chrupu nesúdi. Akonáhle zoberiete odvahu a začnete svoje problémy so zubami riešiť, uľaví sa vám.

Autor: Andrea Ivaničová, www.nazuby.eu