Úvod Rodina Návšteva iných detí – ako na ňu pripraviť obe strany navštíveného aj...

Návšteva iných detí – ako na ňu pripraviť obe strany navštíveného aj návštevu

471
0
ZDIEĽAŤ
Návšteva iných detí – ako na ňu pripraviť obe strany navštíveného aj návštevu
Návšteva iných detí – ako na ňu pripraviť obe strany navštíveného aj návštevu

Mnoho rodičov sa okolo sviatku narodenín svojich detí zamýšľa ako usporiadať oslavu , aby sa oslávenec cítil skvelo a v pohode a mal čo najkrajšie spomienky. Ak má dieťa okolo 3 rokov a chodí už do škôlky a našlo si kamarátov/kamarátky tak možno bude po nás chcieť oslavu. No na všetky udalosti sa treba pripraviť a najmä vtedy ak ide o takúto návštevu prvýkrát.

Vysvetlenie pojmu návšteva– často si mnohé deti nevedia pojem návšteva predstaviť , čo to znamená? Predstava dieťaťa o pojme návšteva je veľmi neutrálna. Najlepšie je si to nacvičiť na hre. Pre mnohých banalita veď deti sa budú hrať, no vpadnúť do izby s cudzími ľuďmi tiež nie je výhra. Nečudujme sa, že  dieťa nechce požičať návšteve svoje hračky, nechce aby sedelo na ich pohovke, kresle stoličke lebo to jej a hotovo. O tom čo sa má diať treba veľa rozprávať. Nie je  to jednoduché ani pre dieťa ani pre jeho rodičov , ak sa dajme tomu deti poznajú a rodičia nie, alebo sa priatelia dospelí , no deti sa nepoznajú.

Príprava dieťaťa, ktoré bude hostiteľom- ak dovolíme svojmu dieťaťu, aby k nám prišla návšteva treba sa na ňu adekvátne pripraviť. Vysvetľujeme dieťaťu, pojem návšteva neznamená , že niekto bude u nás niekoľko dní alebo na stále. Ide o dobu väčšinou pár hodín na začiatku ideálne 1-2 hod. Vyzveme dieťa , aby nám pomohlo upratať a pripraviť pohostenie, natrieť chlebík, uložiť koláčiky na tanierik, upratanie hračiek v izbičke , aby sme sa nemuseli pred návštevou hanbiť za neporiadok.  Pripraví sa program , hry alebo rozprávka.Porozprávame dieťaťu , že požičia hračky deťom z návštevy, ale sám si určí , ktoré požičia. Dohodne sa nejaká hodina kedy by mala návšteva prísť. Rodičia sa informujú na prípadné alergie na jedlo alebo domáce zvieratá. Prichystajú sa papuče a papučky, aby nebehali bosí a neprechladli. Ak sa čokoľvek stane: dieťa si to rozmyslí ,ochorie, má zlú náladu alebo je mrzuté, je dobré komunikovať s budúcou návštevou o tejto situácii , aby zbytočne nechodili , keď sa niečo stalo čo zmenilo plán. Treba dohodnúť náhradný termín.

Príprava dieťaťa , ktoré bude návšteva ,hosť- dieťa , ktoré má byť hosťom u iného dieťaťa treba tiež pripraviť najmä ak bude hosťom prvýkrát, v prvom rada ako sa má správať, o požičiavaní hračiek ak si nejaké zoberie so sebou, o jedle (treba informovať o prípadných alergiách ), čo sa bude približne robiť , aký bude program. Tiež o slušnosti a požičaní hračiek. V prípade oslavy narodenín si pripraví dieťa nejaký darček pre hostiteľa. Oboznámiť hostiteľa v prípade choroby hosťa a preplánovať návštevu.

Dohodnú sa pravidlá čo sa môže a nemôže robiť, aká činnosť sa jednoducho nerobí napr. nekreslí sa po stene, nerobí sa zle domácim zvieratám hostiteľa , nevyje sa všetko naraz, zoberie sa koláčik / chlebík po opýtaní /ponúknutí hostiteľa a pod.

Dĺžka návštevy odkedy –dokedy – návšteva má byť primerane dlhá. Teda nie je , že  príde zdrží sa 5 minút a hneď odíde a tak isto nie je nikomu príjemné ak je návšteva priveľmi dlho – doslovne „oxiduje“ a nemá sa k tomu , aby odišla. Je potrebné sa pripraviť na ideálnu dĺžku návštevy, aby to bolo pre obe strany príjemné. Vyhneme sa tým zbytočnému stresu a nervozite, najmä vtedy ak máte po návšteve ešte nejaký plán týkajúci sa iba domácich a nie návštevy. Návšteva u babičky a dedka, príde iná návšteva k nim a pod. Pre lepšiu organizáciu detí a dospelých dohodnite si presne odkedy do kedy bude  trvať návšteva a podľa toho sa vie jedna aj druhá strana zariadiť. Ideálna dĺžka návštevy je tak hodina max. dve. Po tomto čase už môže byť jedno aj druhé dieťa unavené. Prípadne je dobrým riešením ísť z domu von napr. na ihrisko a zmeniť prostredie aj vzduch. Ak začne byť niektoré z detí nervózne plačlivé ,alebo si začnú robiť zle , biť sa o hračky , je nevyhnutné návštevu aj predčasne ukončiť.

Pravidlá v dome hostiteľa

Na začiatku ešte pred dohodnutím prípadnej návštevy , je dobré a priam žiaduce , aby rodina hosťa vedela o zaužívaných pravidlách alebo o veciach , ktoré môže robiť a ktoré nie. Prípadne upozorniť ak zbadáme , že  sa smeruje k činnosti , ktorú nechceme ,aby návšteva robila. Zbytočne púšťala vodu a pančovala ju, nekreslila po stole ,obruse , stene, nejesť bez tanierika, netrúsiť omrvinky, vyliatu vodu utrieť, umyť si ruky po jedle, nevyberať veci a sošky z vitríny, nepúšťať televízor  a iné…

Ak sa niečo nepredvídané

Pri deťoch najmä menších sa môže stať a niečo nepredvídané a preto je potrebné mať pripravené záložne plány na najrozličnejšie situácie, ktoré by mohli nastať. Dieťa kričí , chytí záchvat zúrivosti    ( na oboch stranách ) , hádže jedlom, niečo rozbije , nastane pád, nejaké zranenie a pod. v prvom rade treba zachovať chladnú hlavu a zistiť , či ide iba o detskú škriepku o niečo , vynucovanie si pozornosti alebo došlo k zraneniu alebo úrazu. Je potrebné po odznení situácie si ju vysvetliť. Prípadne ak by sa to opakovalo návštevy obmedziť alebo predčasne ukončiť.

Jedlo na návšteve- možné alergie alebo intolerancie

Vždy je potrebné sa dopredu informovať, či náhodou dieťa netrpí nejakou alergiou /intoleranciou na jedlo alebo niektorú zložku z neho. Vyhnete sa nepríjemnosti s alergickou reakciou alebo aj tomu , že návšteve bude zle a pokazí to oslavu alebo posedenie. Treba sa vyvarovať aj ťažkých jedál.

Záloha, náhradný program

Ak si deti nerozumejú treba vymyslieť program , ktorý ich nejakým spôsobom spája a milujú  ho, aby nedošlo k úrazu a zbytočným hádkam. Ak sa konflikt nepodarí vyriešiť dohovorom alebo zmenou programom.

Vytvorenie bezpečného miesta na hranie

Skôr akoby sa deti začali hrať , je dôležité príprava miesta na hranie, jeho bezpečnosť, teda či pri hre nemôže dôjsť k úrazu , podknutiu , zakopnutiu , pádu , nemôžu sa na ničom porezať, ani keď sa budú šalieť.  Pozor na jedovaté rastliny , prípadné zvieratá, aby nedošlo k ublíženiu dieťaťu ani zvieraťu, protišmykové papuče alebo ponožky. Ak sa bude kresliť , zásterky , farby voda v ťažkých pohároch, igelit na stole aj na zemi , aby nedošlo k ušpineniu oblečenia ani okolia. Ak ide o puzzle vyvýšené okraje stola , aby sa dieliky nepostrácali.

Upratovanie po sebe

Tesne pred odchodom návštevy sa spoločnými silami poupratuje. Nenecháva sa to na hostiteľoch . Ale spoločne sa poodnášajú poháre , taniere , šálky a lyžičky do kuchyne a naložia sa do umývačky alebo drezu, rozťahané hračky sa uložia do políc , poutiera sa stôl zasunú stoličky , umyje a utrie igelit , vymyjú sa štetce, pozatvárajú farby a odložia sa do kufríka , alebo škatule, v obývačke sa natrasú vankúše. A všetko ostatné na čom sa dohodlo pred plánovaním návštevy…Návšteva je vzácny čas pre hostiteľa aj hosťa, odnášajú si do ďalších dní spomienky na skvelo strávený, ktorý umocnia fotografie vytvorené na pamiatku udalosti – oslavy alebo návštevy.

Bc. Ľubica Bombalová