Úvod domácnosť a bývanie Svetelná vianočná výzdoba: Kde a ako vznikla?

Svetelná vianočná výzdoba: Kde a ako vznikla?

758
0
ZDIEĽAŤ

Niektorí ľudia, si nevedia pravú vianočnú atmosféru bez vonkajšieho osvetlenia na dome, ani len predstaviť. Iní ju zas považujú za gýč, či predbiehanie sa susedov, kto má lepšiu výzdobu. Ako to vlastne celé so svetielkami vzniklo?

Niečo z histórie…

December je považovaný za najtmavší mesiac z dôvodu dlhých nocí a zlého počasia. Prvá zmienka o vonkajšej vianočnej výzdobe pochádza z Nemecka z roku 1184, kde začali ľudia oslavovať Vianoce pri slávnostnom horiacom polienku dreva. Tento zvyk sa podarilo udržať až do 19. storočia, kedy sa krby nahradili kachľami. Neskončilo to ani pri polienku, z ktorého sa neskôr stal stromček. Ohnisko sa zmenilo na sviečky a vianočné stromčeky sa stali nielen dekoráciou, ale aj nebezpečenstvom. Už v roku 1908 došlo k tomu, že poisťovne odmietali preplácať požiare vzniknuté vianočnou dekoráciou. Práve toto môžeme považovať za veľký zlom, od prechodu sviečok k miniatúrnym žiarovkám. Hoci svetielka prinášali bezpečnosť, nemohol si ich dovoliť každý, a preto boli len výsadou najbohatších. V roku 1900 stála vianočná šnúra s reťazami približne 12 dolárov, čo by sme dnes mohli prirovnať k sume 300 dolárov. Vianočná výzdoba sa stala tradíciou najskôr v Amerike, kde začala jej masová výroba. Už v roku 1925 malo práva na výrobu svetielok 15 spoločností, kde sa prešlo evolúciou tvarov a farieb. Skutočný ošiaľ s vianočnou svetelnou výzdobou nastal v momente, keď sa na trh dostali vodotesné svetielka.

Bezpečnosť a upevnenie

Svetelná výzdoba prechádza neustále rôznymi testami, ktoré zisťujú ich bezpečnosť. V roku 2007 bola podľa testov nevyhovujúca až tretina zo 196 vzoriek reťazí so svetielkami. Aj to je dôvod, prečo by sme mali výzdobu nakupovať len u overených predajcov alebo v špecializovaných predajniach. Ak sa jedná priamo o vonkajšiu výzdobu, tá musí byť v každom prípade vodotesná a mrazuvzdorná a mala by disponovať bezpečnostným označením IP. Svetlá je veľmi dobré si dať predviesť už pri kúpe, kde vám ukážu použitie, zapájanie, či certifikáciu. Ak sa vám aj po zaplatení nebude zdať niečo v poriadku, radšej ich vráťte.

V prípade, že ste sa rozhodli, že si namontujete osvetlenie sami, pri upevňovaní svetiel nezabúdajte hlavne na vlastnú bezpečnosť. Najčastejším typom, ktorý ľudia používajú na vonkajšiu výzdobu je svetelná hadica, či reťaz. Tá sa na väčšine budov upevňuje na odkvapových žľaboch a do výklenkov striech pomocou skrutiek, klincov alebo montážnych klipov. Ide síce o veľmi finančne a časovo nenáročné riešenie, no nie každý sa s tým uspokojí. Vonkajšie svetielka musia odolávať rôznemu počasiu a pri takomto uchytení menia tvar, čím vznikajú neestetické previsy.Bezpečnosť a upevnenie

Pre dokonalý vzhľad a dizajn je lepšie použiť PVC lišty, vďaka ktorým vzniknú dokonalé línie. Iná situácia je pri svetelných cencúľoch, ktoré je dobré pripevniť fixačnými páskami alebo samoreznými háčikmi. Ak sa vám nechce dávať výzdobu po sviatkoch dole, pokojne ju tam nechajte celoročne. Pri montáži je ale dobré použiť špeciálne UV odolné pásky a kvalitné a bezpečné rebríky. Vyzdobovanie rodinného domu dá niekedy poriadne zabrať a preto sa vám napríklad rebrík hliníkový na takéto práce určite zíde.